Plante de gradina

#crizantema #galbenele #stanjenei #macul

Cele mai rapide plante de gradina

Daca vrei ca gradina ta sa ajunga la o forma de invidiat in cel mai scurt timp posibil, atunci evita plantele exotice sau cele sensibile, care au nevoie de ingrijire constanta, si alege flori care cresc rapid si sunt rezistente la diverse conditii de vreme.



1
Galbenelele (Calendula officinalis)

Este o planta anuala care creste pana la 15-20 cm si are frunze de culoare galben aprins, cu pistilul inchis la culoare si florile au cam 1,5 - 2 cm diametru. Galbenelele se gasesc intr-o varietate de nuante care variaza de la nuante portocalii, pana la galben deschis si oranj deschis, unele avnd centrul mai inchis la culoare, altele de nuanta petalelor, asortandu-se perfect cu acestea.

Sfat: Galbenelele pot fi plantate oriunde, dar mai ales in gradinile de legume, unde functioneaza ca adevarati magneti pentru insecte, "sacrificandu-se" in favoarea sanatatii legumelor.
Fierturile din flori de galbenele au o multime de proprietati curative , astfel incat le poti usca si pastra.

2 Astrul Mexicului (Cosmos bipinnatus)

Provine din America Centrala , dar este foarta raspandita in Europa. Este o planta anuala care poate creste pana la 50-80 cm in inaltime. Astrul Mexicului are frunze delicate in forma de unghii umane si se gaseste intr-o varietate de peste 30 de specii. Cele mai de intalnite culori ale acestei flori sunt rosul, albul, rozul si movul, iar fluturii sunt clientii cei mai fideli ai Astrului Mexicului.

Sfat: Nu folosi cantitati mari de fertilizant pentru aceasta planta, deoarece ii incetineste procesul de inflorire.

3 Stanjenelul (Iris pseudacorus)

Este o planta perena cu frunze gri-verzi lungi, in forma de sabie. si flori galbene care pot masura si 10 cm. Florile cresc pana la inaltimea de 120 cm si pot avea patru sau cinci flori care infloresc primavara. Stanjenelul prefera zonele cu pamant umed si mai ales terenurile din apropierea apelor. Cele care sunt sadite in pamant uscat se vor dezvolta si se vor inmulti mai greu.

Sfat: Cere sfatul unui gradinar inainte sa plantezi stanjenei la tine in gradina, deoarece este o planta invaziva si poate distruge usor plantele din jurul ei.

4 Macul (Papaver somniferum)

Desi ai crede ca, daca intalnesti maci rosii la tot pasul pe timpul verii, este singura culoare care caracterizeaza aceasa planta, adevarul este ca exista o varietate de peste 70 de specii de maci. Florile lor pot avea culori de la alb, roz, lila si mov, la rosu si visiniu. Florile pot creste pana la 120 cm inaltime, cu frunze lunguiete si flori in forma de bol.

Sfat: Daca vrei sa alcatuiesti cu buchet senzational din maci, atunci ar trebui sa tai planta chiar inainte ca aceasta sa infloreasca. Daca vrei sa prelungesti viata acestor flori desebite dupa ce le-ai taiat, atunci tine capatul fiecarui fir langa flacara unei lumanari pentru cateva secunde si apoi o poti introduce in apa.

5 Crizatema (Chrysanthemum hybrids)

Fiind foarte rezistente si raspandite in intreaga lume, crizantemele se gasesc intr-o varietate de forme, marimi si culori. Cele mai des intalnite culori de crizanteme sunt burgundia, portocaliu, lavanda si alb, iar marimea lor poate varia de la un banut, pana la o palma.

Sfat: Pentru o gradina interesanta, fa rost de mai multe soiuri de crizanteme pentru ca acestea cresc in manunchiuri si arata foarte bine daca vei alatura mai multe marimi si lungimi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului