Plante de gradina

#orez brun #cereale #orez #cultivare orez

Orez

Orezul (Oryza sativa) este un membru al familiei Gramineae (Poaceae) cultivat la scara larga in lume pentru alimentatia umana.

Dintre toate cerealele, orezul are genomul cel mai mic, cu doar 12 cromozomi, fiind usor de modificat genetic pentru a obtine soiuri noi. Originea orezului cultivat in ziua de astazi se gaseste in China, unde a devenit o planta de cultura acum mai mult de 8.000 de ani.

In prezent, orezul este a treia cea mai importanta cereala cultivata la nivel mondial, dupa porumb si grau. Productia cea mai ridicata de orez este inregistrata in China, urmata de India, Indonezia, Banglades, Vietnam, Thailanda si Myanmar.

Orezul necesita cea mai multa apa dintre toate cerealele si conditii calde de clima. Romania se afla la limita de Nord a conditiilor potrivite pentru cultivarea orezului.
 

Aspect


Orezul creste pana la o inaltime de 1-1,8 m si nu are un sistem al radacinilor foarte dezvolta in comparatie cu alte cereale. Boabele de orez germineaza de obicei sub apa, avand o nevoie de oxigen redusa.

Infratirea abundenta este una dintre caracteristicile importante ale orezului. Se pot forma pana la 6 frati fertili. Toate organele orezului sunt prevazute cu canale aerifere, care asigura circulatia oxigenului pana la radacini.

Inflorescenta orezului este un panicul rasfirat, iar fructul este o cariopsa de culoare alba, imbracata intr-un pericarp de culoare bruna.
 

Cultivare


Orezul este o cultura introdusa tarziu in Romania. Prima orezarie a fost infiintata abia in anul 1786. Soiurile de orez cultivate la inceput au facut parte din varietatea italica, dar cele din ziua de astazi sunt creatii proprii ale romanilor, adaptate mai bine la conditiile tarii noastre. Cea mai bune zona pentru cultivarea orezului in Romania este de-a lungul Dunarii, intre Calafat si Braila.

Orezul are o perioada de vegetatie de pana la 145 de zile, timp in care planta necesita temperaturi de peste 20 C si vreme insorita. Cultura orezului se face doar cu irigatii puternice, fiind preferate apele curgatoare.

Fertilizarea poate avea efecte foarte benefice asupra orezului, deoarece elementele nutritive sunt adesea spalate din sol in timpul germinarii.
 

Utilizarea in bucatarie


Preparea boabelor de orez se face cel mai des prin fierbere, fie in aburi, fie in apa. Orezul sta la baza multor feluri de mancare raspandite pe tot mapamondul, folosit in supe si in prepararea deserturilor.

Este o sursa bogata de carbohidrati insa este mai sarac in proteine si minerale fata de alte cereale. Faina de orez este folosita in panificatie pentru produse mai crocante. Orezul nu contine gluten.
 

Utilizarea in medicina


Interesul pentru proprietarile medicinale ale orezului este recent. Cercetarile vizeaza in special proprietatile de anti- cancerigen ale orezului. Cereala are insa potential pentru a putea fi folosita si in tratamentul altor afectiuni, de la diabet pana la problemele cardio-vasculare.

Orezul brun scade nivelul colesterolului din sange si contine cu pana la 25% mai mutle fibre decat cel decordicat, facilitand absorbtia grasimilor in intestin.

Sursa foto: //roshantrading.com/Food/Large%20Pics/rice-crop.jpg
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului