Plante de gradina

#specii #Aeonium

Aeonium

Aeonium este un gen care include aproximativ 35 de specii de plante suculente, specifice zonelor subtropicale, ce apartin familiei Crassulaceae.



Descriere


Cele mai multe specii de Aeonium (Aeonium spp.) provin din Insulele Canare, insa aceste plante pot fi intalnite si in Madeira, Maroc si estul Africii. Au frunzele dispuse sub forma de rozeta, spatulate, glabre sau ciliate, de cele mai multe ori de culoare verde sau purpurie. Florile sunt in general galbene, insa pot fi si roz, rosii sau albe si apar in mijlocul rozetei de frunze.


Cultivare


Plante de interior , intrucat nu fac fata temperaturilor scazute, Aeonium se dezvolta armonios in ghivece de teracota, intr-un pamant usor drenabil, bogat in substante nutritive.

Pe durata sezonului cald, plantele Aeonium au nevoie de apa zilnic, cantitatea acesteia scazand treptat incepand cu ultima parte a lunii septembrie. Astfel, incepe pregatirea pentru perioada de latenta in care Aeonium intra in timpul sezonului rece. Iarna, plantele se uda rar, oferindu-le apa suficient de frecvent (circa o data la 7 zile) pentru ca radacinile sa nu se usuce. In plus, Aeonium nu trebuie plasate in medii unde temperaturile scad sub 12 grade Celsius (ziua), respectiv, 5 grade Celsius (noaptea).

La sosirea primaverii, cele mai multe plante Aeonium vor incepe sa se dezvolte, astfel ca, din acel moment, trebuie marita frecventa si cantitatea de apa, aproximativ pana in luna mai, cand plantele ating varful sezonului de crestere.

Aeonium au nevoie de lumina directa, insa se recomanda evitarea plasarii plantelor in bataia soarelui arzator pe durata verii. Plantele prefera in special soarele diminetii.


Ingrijire


Aeonium au nevoie de mranita pentru cactee si de aplicarea unor substante hranitoare o data pe luna, incepand cu luna mai. Fertilizarea trebuie stopata in luna septembrie.

De asemenea, odata la cativa ani (circa 3), plantele Aeonium trebuie mutate in alte ghivece. Plantele trebuie scoase cu grija din ghivecele lor, iar radacinile trebuie verificate, pentru a stabili daca sunt afectate de boli si/sau daunatori. In cazul in care exista, partile afectate trebuie inlaturate. Plaseaza Aeonium in ghivece mai mari decat cele anterioare si foloseste acelasi amestec de pamant.


Inmultire


Aeonium se imultesc fie prin seminte, fie prin butasi. Ideala este cea din urma varianta, care este mult mai facila. Este suficienta taierea unei rozete si plasarea acesteia in apa timp de cateva zile, dupa care noua planta poate fi mutata intr-un ghiveci cu pamant.

Dupa inflorire , rozetele se ofilesc si isi scutura semintele. In cazul anumitor specii, inflorirea inseamna si moartea plantei, intrucat aceasta nu mai produce rozete laterale sau lastari. Speciile de acest tip se inmultesc prin seminte.


Boli si daunatori


Cel mai adesea, problemele plantelor Aeonium sunt cauzate de cosenile si pureci.


Specii de Aeonium


Printre cele mai spectaculoase specii de Aeonium se numara Aeonium arboreum, Aeonium atotpurpureum (cu fruze rosiatice), Aeonium Schwartzkopf (negru), Aeonium Albovariegatum sau Aeonium tabuliforme.

Sursa foto: zoonar.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare