Plante de gradina

#flori de gradina #plante de gradina #iris #floarea iris

Cele mai comune probleme ale irisului

Irisul este o planta superba care, in pofida aparentei delicate, este rezistenta si nu are nevoie de ingrijiri minutioase. Cu toate acestea, floarea risca sa sufere de pe urma unor boli despre care este important sa fii informat la timp. Iata care sunt cele mai comune probleme cu care se confrunta irisul!

Irisul poate fi afectat de diversi agenti patogeni care actioneaza in diferite zone ale plantei. De aceea, inainte de a stabili care este problema cu care irisul se confrunta, se impune o analiza atenta a intregii plante, de la frunze pana la radacini.
 

Putregaiul cenusiu


Putregaiul cenusiu este o boala provocata de o ciuperca, Botrytis cinerea. Virulent in perioada de iarna, cand temperaturile scad simtitor, dar si primavara, cand zapezile se topesc, putregaiul cenusiu se poate manifesta la nivelul rizomilor irisului.

In aceasta situatie, vei remarca putrezirea partiala sau totala a rizomilor plantei, care se vor innegri. In cazul in care rizomii nu sunt afectati in totalitate de Botrytis cinerea, indepartarea celor bolnavi va asigura, in general, recuperarea irisului.

Pentru a preveni instalarea putregaiului cenusiu, este important sa aplici un strat generos de mulci pe durata sezonului rece, astfel incat irisii din gradina sa fie cat mai bine protejati.
 

Sclerotium rolfsii


Sclerotium rolfsii este un agent patogen fungic din sol ce nu se manifesta decat primavara tarziu sau la inceputul verii. In general, vei remarca probleme la nivelul rizomilor si al radacinilor, iar in jurul irisului vei putea vedea seminte imprastiate.

Sclerotium rolfsii are aspect albicios si se dezvolta foarte repede. De altfel, specialistii sustin ca, odata ce temperaturile ating valoarea de 25-30 C, in doar 48 ore Sclerotium rolfsii va ataca vizibil planta!

Pentru a scapa de aceasta problema, este important sa dezinfectezi chimic sau termic solul, sa expui rizomii irisului la lumina, sa cureti tesuturile afectate si, la transplantare, sa igienizezi planta cu o solutie cu o concentratie de inalbitor de 10%.
 

Patarea frunzelor


Patarea frunzelor la iris poate fi cauzata de o multime de ciuperci si bacterii. In cazul in care este vorba despre o ciuperca, aceasta cel mai probabil se dezvolta pe frunzele moarte ale irisului, care raman peste iarna in gradina. Poti identifica problemele fungice la iris prin aparitia unor pete "umede" pe frunze, care apoi devin maro si se inmultesc, distrugand frunzele infectate.

In general, problema este cauzata de umiditatea ridicata din aer si de ceata, insa patarea frunzelor, provocata de un agent patogen fungic, poate fi tratata. Indeparteaza frunzele afectate, plaseaza irisul intr-o zona cu o buna circulatie a aerului si, la nevoie, trateaza planta cu un fungicid.

Evita sa transplantezi irisul cand umiditatea din aer este foarte ridicata, intrucat risti sa raspandesti agentul patogen fungic. De asemenea, este important sa retii faptul ca patarea frunzelor poate fi si de origine bacteriana, caz in care irisul risca sa nu mai poata fi salvat.

Sursa foto : turbosquid.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului