Plante de gradina

#transplantare #plantare flori

Reguli pentru transplantare

Transplantarea constituie un proces stresant pentru plante, de aceea este important sa stii care sunt regulile de mutare a unei plante dintr-un sol in altul. Numai prin respectarea indicatiilor in functie de caz reduci riscul ca acea planta sa nu se mai dezvolte in noua locatie.

Iata in continuare cateva reguli esentiale pentru transplantare, in general:

1 Alege cel mai potrivit moment pentru transplantare

Tansplantarea trebuie facuta in perioada in care planta se afla in stare latenta deoarece efectul asupra acestuia este mai putin daunator decat in momentul in care muti o planta aflata in proces de crestere. Plantele intra in stare latenta toamna si raman astfel pana primavara. Muta o planta inainte ca frunzele noi sa apuce sa se dezvolte. Prima parte a primaverii este un moment bun pentru un astfel de proces.

2 Radacinile

Radacinile trebuie scoate cu atentie din pamant, pentru a nu avea de suferit si tinute cat mai putin timp la aer. Este bine ca transplantarea sa se faca rapid. Tine radacinile umede pana le ingropi in noul loc ales. Cand scoti radacinile din locul lor, scoate-le in asa fel incat sa ramana pe ele suficient de mult pamant. In acest fel, maresti sansele ca planta sa prinda bine in noul loc ales deoarece radacinile sunt deja fixate in bulgarele mare de pamant cu care sunt scoase.

Taie putin din radacini, in masura in care planta permite acest lucru. Radacinile care sunt putin taiate se revigoreaza mai repede. Partile fibroase ale radacinilor trebuie lasate ca atare, deoarece ele atrag mai bine apa si nutrientii din sol.

3 Foloseste un pamant de calitate

Cand transplatezi o planta, este recomandat ca pamantul in care o pui sa fie de foarte buna calitate. Poti folosi un pamant "odihnit", pe care nu a fost nimic cultivat in ultimul an. In acest fel, resursele lui de hrana sunt optime. In alt caz, cumpara un pamant fertil din magazinele de specialitate.

Pe langa solul ca atare, acorda atentie si locului din gradina pe care l-ai ales pentru transplantare. Orele de soare din zi, curentii de aer, plantele din jur, accesul animalelor sunt doar cativa factori pe care este bine sa-i iei in consideratie.

4 Aseaza planta in noua locatie

Fa o groapa suficient de mare in functie de tipul plantei mutate. Plantele radacinoase au nevoie sa fie ingropate mai adanc, in timp ce plantele cu bulbi sunt asezate mai spre suprafata solului. Adauga pamantul in jurul plantei mutate in asa fel incat sa nu ramana bule de aer in jurul ei.

5 Plante companion

Pentru a incuraja noua planta sa se dezvolte bine, gandeste-te la posibilitatea de a avea o planta companion de pe urma careia poate beneficia. De exemplu, daca transplantezi o planta care are nevoie de putina umbra, alege o alta planta mai inalta care sa o adaposteasca de soare. De obicei, plantele companion au de castigat una de pe seama alteia.

6 Uda planta

Ai grija ca solul sa fie udat si drenat bine, pentru ca planta transplantata sa beneficieze de conditii optime de crestere. Verifica care sunt conditiile de ingrijire ale acesteia deoarece plantele au cerinte diferite, mai ales in cazul unei transplantari.

Sursa foto : flowers-plants-gardening-advice.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului