Plante de gradina

#udare #arbust #calin #cultivare #imgrijire #descriere

Calinul

Calinul este un arbust ornamental ce poate fi o alegere excelenta pentru gradina datorita aspectului sau placut. Cunoscut si sub denumirea de "bulgarele de zapada", calinul ofera o puzderie de flori albe si poate atinge o inaltime de pana la 5 metri.


Descriere


Genul Viburnum include circa 200 de specii de arbusti, cu origini diferite, din Europa pana in Asia si America. Calinul (Viburnum opulus) poate atinge dimensiuni impresionante si se dezvolta capatand fie o forma dreapta, fie una rotunjita.

Calinul tanar are o scoarta verde-cenusie, cu textura neteda, la maturitate tulpina devenind gri, textura transformandu-se, la randul sau, intr-una poroasa. Frunzele calinului sunt ovale, cu 3 lobi dintati, avand o lungime de circa 5-10 cm.

Florile de calin sunt albe, hermafrodite, si formeaza un corimb cu un diametru de 4-11 cm. Fiecare corimb include si o zona de flori sterile cu un diametru de 1,5-2 cm care incercuiesc centrul de flori fertile mici, de 5 mm. Florile apar la inceputul verii si sunt polenizate de insecte.

Fructele plantei sunt rosii, tip drupe, si au un diametru de 7-10 mm, fiecare dintre acestea cuprinzand un singur sambure. Semintele de calin sunt raspandite cu ajutorul pasarilor.


Cultivare


In general, calinul este folosit ca planta ornamentala, datorita florilor si fructelor sale, si se dezvolta armonios in soluri umede, moderat alcaline, insa poate rezista in cele mai variate tipuri de pamant. Calinul poate fi cultivat si ca parte componenta a gardurilor vii, cat si in alte tipuri de aranjamente specifice gradinilor si parcurilor.

Prefera locurile insorite si este rezistent la temperaturile scazute. Desi, per total, este usor de ingrijit, de retinut ar fi ca arbustul are nevoie de taieri regulate ale ramurilor.

Fructele sale sunt comestibile in cantitati mici, sunt acide si pot fi utilizate la pregatirea jeleurilor. Totusi, trebuie retinut faptul ca fructele sunt moderat toxice, daca sunt consumate in cantitati mari, ducand la aparitia vomei sau a diareei.


Udarea


Planta rezistenta, calinul se va multumi cu precipitatiile sub forma de ploaie, singurele perioade in care va avea nevoie de interventia ta fiind cele de seceta prelungita. De asemenea, este recomandata utilizarea unui ingrasamant organic maturat, aplicat toamna sau la inceputul primaverii, pentru ca arbustul sa beneficieze de substantele nutritive necesare.


Proprietati medicinale


Calinul este renumit si pentru proprietatile sale medicinale. Mai precis, fructele sale sunt folosite la realizarea unui medicament antihipertensiv. Scoarta sa - cea de primavara, inainte de inflorirea calinului - este la fel de folosita. Aceasta se usuca in straturi subtiri si este utilizata in industria de medicamente la prepararea unor extracte calmante si hemostatice. Printre proprietatile extractelor din scoarta de calin se numara cele antispastice, antiinflamatoare , astringente, diuretice, hipotensive si sedative.

Intrucat are proprietati sedative, ce determina reducerea stresului resimtit si a emotiilor puternice, extractele de calin contribuie la intarirea inimii si previn infarctul. In ceea ce priveste proprietatile sale astringente, acestea contribuie la excesive de sange din perioada menstruatiei.

Sursa foto: crocus.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului