Plante de gradina

#busuioc #menta #ceaiuri #musetel #plante de gradina #levantica #fenicul

Plante pentru ceai usor de ingrijit

Ceaiurile de plante sunt intotdeauna mai bune atunci cand le faci din plante crescute in gradina ta. Afla cele mai importante lucruri despre folosirea plantelor pentru ceai.

In afara de planta de ceai sau de ceaiurile din plante medicinale , poti cultiva in gradina cateva varietati de plante ideale pentru ceai.

Cele mai multe plante din care poti obtine un ceai aromat nu au nevoie de multe ingrijiri. Le poti recolta frunzele toata vara si le poti usca toamna pentru a te bucura de ceaiuri aromate si in timpul iernii.


Ce trebuie sa stii despre plantele pentru ceai


Cel mai bun moment pentru recoltarea frunzelor este dimineata, dupa ce roua s-a uscat. Frunzele isi pot mentine aroma de-a lungul sezonului, insa aceasta scade in intensitate odata ce plantele infloresc.

Nu rupe sau strivi frunzele inainte de folosire, deoarece acestea vor pierde din uleiurile esentiale care le dau aroma placuta.

Recolteaza plantele toamna inainte de inghet. Pentru a pastra cat mai bine aroma frunzelor, este recomandat sa usuci intreaga planta si sa rupi frunzele uscate doar atunci cand ai nevoie de ele.

Afla cum poti ingriji cateva plante traditionale folosite la ceai: menta, busuiocul si musetelul. Incearca sa faci ceai si din doua plante mai putin folosite in Romania: si feniculul.


Menta


O planta nepretentioasa, menta este usor de crescut in orice gradina. Planteaza menta intr-o zona in care va avea la dispozitie lumina soarelui pentru cateva ore pe zi.

Uda menta bine in zilele toride de vara si te vei putea bucura de un ceai aromat de-a lungul intregului an.


Busuioc


Pentru a te bucura de frunze proaspete de busuioc tot anul, trebuie sa urmaresti planta cu atentie. Incepi recoltare frunzelor cand planta ajunge la inaltimea de 15 cm si rupe mai ales frunzele din partea de sus a tulpinii.

Daca busuiocul este uitat, acesta va inflori rapid, moment din care produce mult mai putine frunze si acestea nu mai au aceeasi aroma puternica.


Musetel


Pentru un ceai delicios din flori de musetel recoltate din gradina ta, va trebui sa-i asiguri acestei plante mult soare, dar si umezeala in zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Musetelul iti raspandeste semintele cu succes in fiecare toamna, astfel ca isi face aparitia singur de obicei in gradina ta in primavara urmatoare.


Levantica


Renumita pentru faptul ca tine moliile la distanta, levantica iti poate oferi si un ceai aromat. Asigura-te ca solul in care plantezi levantica nu retine apa prea multa vreme. Radacinile acestei plante pot mucegai cu usurinta. Levantica prefera cele mai insorite zone din gradina ta.

Daca nu-ti place gustul ceaiului simplu de levantica, amestec-o cu alte plante, in special cu musetel.


Fenicul


Cunoscut si dub denumirea de molura, feniculul dulce iti ofera o aroma deosebita, de lemn dulce, prin semintele sale. Spre deosebire de celalalte plante ale caror frunze pot fi recoltate tot anul, semintele de fenicul trebuie stranse doar toamna pentru ceai.

Daca il plantezi intr-o zona insorita, il uzi in mod regulat si il tii departe de marar (cele doua specii pot fi incrucisate prin polenizare ), feniculul va creste cu usurinta in gradina ta.


Sursa foto: Newhomeidea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului