Plante de gradina

#mutare #arbusti #gradina #arbust matur

Cum sa muti un arbust matur

Cand planuiesti o amenajare noua a gradinii, arbustii ajunsi la maturitate pot fi un obstacol in realizarea viziunii tale. Afla cum sa muti un intr-o alta zona a gradinii.

Tine cont de sfaturile de specialitate pentru a asigura cea mai buna sansa de supravietuire arbustului pe care vrei sa-l transplantezi intr-o zona diferita a gradinii. Alege momentul potrivit pentru mutare si asigura-te ca arbustul este udat cu generozitate odata ce a fost instalat in noul sau "camin".


Momentul potrivit pentru mutarea unui matur


Cel mai potrivit moment pentru transplantarea arbustului este toamna, in luna noiembrie. Fiindca planta are metabolismul incetinit, va suferi mai putin din cauza schimbarii conditiilor cu care s-a obisnuit.

Daca planurile tale includ mutarea intr-o alta perioada a anului, acorda mai multa grija detaliilor pentru a asigura supravietuirea lui. Evita insa lunile fierbinti de vara: transplantarea in timpul verii prezinta riscul cel mai mare pentru sanatatea arbustului.


Protectia radacinilor arbustului


Specialistii recomanda mutarea radacinilor cu o portiune cat mai mare din solul in care acestea s-au dezvoltat. Sapa in jurul radacinilor pana obtii o sfera de pamant care contine cat mai multe radacini.

Protejeaza radacinile si pamantul in timpul transportului cu material textil sau o folie de plastic. Acest pas este important pentru a mentine contactul filamentelor fine ale radacinilor cu solul. In absenta lui, radacinile se pot usca, iar planta nu va mai supravietui mult dupa .


Reducerea frunzisului arbustului matur


Deoarece nu vei putea muta intregul sistem al radacinilor, este recomandat sa asiguri un echilibru in nutritia plantei reducand frunzisul. Cu radacinile reduse, planta nu va mai putea hrani intreaga coroana si va pierde oricum frunze.

Profita de ocazie pentru a da forma dorita coroanei si a elimina crengile moarte. Cand muti un arbust conifer, nu taia crengile pana in zona maronie fara frunze din apropierea tulpinii. Taierea excesiva va duce la moartea crengilor lasate complet fara frunze.


Tasarea solului dupa transplantare


Cand plantezi arbustul matur in noul loc ales, este important sa te asiguri ca radacinile au un contact bun cu solul pentru a putea absorbi apa si substantele nutritive necesare.

Primul pas este tasarea corecta a solului, dar si udarea este importanta. Uda generos zona in care ai transplantat arbustul si asigura-i apa zi de zi pentru cel putin o saptamana. Udarea initiala si cele zilnice ii asigura cea mai buna sansa de supravietuire, chiar daca vremea este ploioasa.


Protectia importiva vantului


Dupa transplantare, arbustul are nevoie de protectie impotriva vantului. Curentii de aer pot creste riscul de deshidratare al plantei. Construieste un adapost temporar pentru arbustul transplantat.

Daca mutarea arbustului pare ca a esuat dupa doua-trei saptamani, iar planta se usuca tot mai mult, mai ai la dispozitie o solutie. Taie o mare parte din frunzis. Pot aparea muguri noi la baza tulpinii care vor reface arbustul afectat de mutare.


Sursa foto: Rhoneenvert.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului