Gradina ta poate parea locul ideal pentru relaxare, insa nu e de recomandat sa ai incredere totala in acest spatiu, mai ales cand vine vorba de siguranta copiilor si animalelor. Pe cat de frumoase, parfumate si gingase sunt anumite plante, pe atat de toxice si periculoase.
1. Hortensia (Hydrangea macrophylla)
De ce le crestem: Datorita florilor mari, roz, bleu sau albe, in forma de ciorchini, care vor da o nota de eleganta dramatica oricarei gradini, motiv pentru care au devenit extrem de populare. Hortensiile incep sa infloreasca vara si rezista pana toamna tarziu.
Parti toxice: Intreaga planta, dar mai ales florile.
Cum afecteaza: Daca ingerezi o floare de hortensie, e ca si cum ai lua o pastila de cianura. Hortensia contine un compus deosebit de otravitor care va cauza ameteala, probleme de respiratie, lesin, accelerarea pulsului si, in final, convulsii si moarte.
2. Degetelul rosu ( Digitalis purpurea )
De ce le crestem: Au floricele mici, mov, roz si albe, in forma de clopotei, distribuiti in spirala, de-a lungul tulpinei. Plantele de degetel rosu cresc mai mult in inaltime si reprezinta mereu o nota de noutate intr-o gradina moderna sau traditionala.
Parti toxice: Intreaga planta, mai ales frunzele si partea superioara, care sunt bogate in digitoxina, un compus extrem de toxic. Digitoxia este folosita si in scopuri medicale, dar este mortala in doze mari.
Cum afecteaza: la numai 20 de minute dupa ingerare sau consumare accidentala, produce fibrilatii sau scaderea ritmului cardiac, pana la moarte. S-au inregistrat numeroase cazuri fatale de copii care au consumat aceasta planta din greseala, deci nu este recomandata pastrarea ei in gradina daca aveti copii sau animale de casa.
3. Nemtisorul de camp (Delphinium consolida)
De ce le crestem: Este o planta cu flori interesante, cu impact vizual desoebit, care au nevoie de o ingrijire minima pentru a supravietui si te recompenseaza cu floricelele sale colorate, intr-o varietate de nuante, de la alb la albastru.
Parti toxice: Intreaga planta, desi frunzele tinere si semintele uscate contin cea mai mare concentratie de substante toxice.
Cum afecteaza: Cel mai bine e sa le privesti de departe deoarece in numai sase ore aceasta floare devine arma letala , daca este consumata. Simptomele intoxicarii cu nemtisor sunt ameteala, arsuri ale cavitatii bucale, voma si incetarea ritmului cardiac.
4. Matraguna (Atropa belladonna)
De ce le crestem: Desi se mai gaseste foarte rar, aceasta planta cu flori grena-mov este crescuta chiar pentru floricelele sale in forma de clopotei delicati, care atrag privirea, dar si pentru fructele asemanatoare cu zmeura. Se gaseste mai ales in Europa, Africa de Nord si Asia de Vest.
Parti toxice: Intreaga planta, dar mai ales fructele, radacinile si frunzele.
Cum afecteaza: Fructele sale arata foarte apetisant, insa, pe cat sunt de frumoase, pe atat de otravitoare. Primul simptom: iti pierzi vocea. Dupa, urmeaza complicatii respiratorii, dureri de stomac, convulsii si in final moartea.
#imatriculari #hortensia #plante periculoase #degetul rosu #Digitalis purpurea #nemtisorul de camp
4 plante periculoase din gradina ta - II
4 plante periculoase din gradina ta - II Gradina ta poate parea locul ideal pentru relaxare, insa nu e de recomandat sa ai incredere totala in acest spatiu, mai ales cand vine vorba de siguranta copiilor si animalelor. Pe cat de frumoase, parfumate si gingase sunt anumite plante, pe atat de toxice si periculoase.

- 2011-11-29 2011-11-29
Articole din plante-de-gradina
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna