Plante de gradina

#vasc #scoarta copac #seminte vasc

Vasc

Vascul este un semiparazit, ale carui crengi sunt folosite in sezonul rece pentru decoratiuni interioare sau exterioare, mai ales in perioada Craciunului si a Anului Nou.



Vascul (Viscum album) este o planta originara din Europa si Sud-Vestul Asiei care se hraneste cu substante nutritive pe care le extrage din scoarta copacului pe care creste. Aceasta planta nu pune in pericol viata copacului si rareori se extinde excesiv pe un singur copac.


Aspect


Vascul are tulpini cu o lungime intre 30 si 100 cm lungime, pe care frunzele cresc in perechi opuse, sub forma unor panglici. Frunzele ajung pana la o lungime de 2-8 cm si o latime de 0,8-2,5 cm si pot fi recunoscute usor dupa culoarea -verzuie.

Florile vascului sunt mici, au aceeasi culoare ca frunzele, iar fructele sunt boabe de culoare alba sau galbena. Semintele sunt prezente in pulpa gelatinoasa a fructului.

Vascul produce poate produce pana primavara, insa bobitele caracteristice sunt prezente doar pe arbustii de sex feminin.


Unde creste vascul


Vascul creste cu usurinta pe crengile coniferelor, motiv pentru care a fost asociat cu sarbatorile de iarna, dar poate fi intalnit si pe crengile unor foioase.

Marul, plopul si lamaiul sunt gazde bune pentru , care se inmulteste cu ajutorul pasarilor, care ii poarta semintele pe alti copaci. Vascul produce bobite abia cand ajunge la maturitate, perioada ce poate dura uneori pana la cinci ani.


Cum sa cresti vasc in gradina ta


Daca vrei sa cresti vasc in gradina ta, poti face acest lucru doar daca ai deja plantat unul dintre copacii pe care acest arbust creste cu succes. Indiferent daca vrei sa plantezi vascul pe un plop, pe un pom fructifer sau pe un conifer, alege un arbore care are o varsta de cel putin 15 ani.

Culege bobitele de vasc in luna martie sau aprilie. Daca gasesti vascul crescut pe aceeasi specie de pom ca cel pe care vrei sa il cresti in propria gradina, vascul va avea sansele cele mai bune de a se adapta conditiilor pe care le oferi.

Bobitele uscate, cele strivite sau cele recoltate de pe ramuri de vasc folosite ca decoratiuni de Craciun nu sunt o sursa viabila de seminte. Doar cele recoltate primavara asigura maturitatea semintelor.

Alege o creanga a copacului matur cu o grosime de cel putin 10 cm. Cu cat creanga este mai sus, cu atat vascul va avea mai multa si sanse mai bune de dezvoltare.

Taie usor scoarta copacului si introdu semintele din bobitele de vasc sub scoarta copacului. Poti acoperi temporar scoarta copacului cu panza de iuta pentru a proteja semintele de pasarile care le-ar putea manca.

Pentru a creste sansele dezvoltarii vascului, introdu mai multe seminte sub scoarta copacului in mai multe locuri. Doar una din zece seminte de vasc ajunge sa produca un arbust nou.

Vascul este rareori afectat de boli sau paraziti, astfel ca planta nu va avea nevoie de ingrijiri suplimentare. Creanga pe care creste se va apleca insa odata cu dezvoltarea vascului.

Dupa culegere, vascul isi pastreaza aspectul timp de doua-trei saptamani dupa ce a fost cules, daca este pastrat intr-un loc racoros.

Sursa foto: Glogster.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului