Plante de apartament

#lamai #plante de apartament #citrice

Lamaiul

Lamaiul este o planta exotica, care are o dezvoltare rapida si care, daca este ingrijita in mod corect si altoita la momentul potrivit, va da locuintei tale un aspect inedit.  Este foarte important ca lamaiul sa aiba lumina, un pamant potrivit si spatiu suficient pentu dezvoltare.

 

1 Insamantare


In mod normal, o samanta de lamaie este suficienta pentru ca in aproximativ 7-9 zile sa iasa o mica frunzulita. Pentru a te asigura ca semintele vor da roade, poti introduce cate una in diverse ghivece ale florilor pe care le ai deja in casa sau, daca esti mai bine pregatit, poti cumpara direct pamant special pentru citrice. Adauga pamant in pahare mici de unica folosinta (pe care sa le gauresti in prealabil pentru scurgerea apei) si introdu in fiecare pahar cate o samanta proaspata si spalata (nu este nevoie sa fie si uscata).


Samanta trebuie introdusa la aproximativ 2 centimetri sub pamant, iar imediat dupa aceea, solul trebuie udat bine pentru a grabi incoltirea.


2 Plantare


Dupa ce planta a incoltit si are deja 5 centimetri inaltime, o poti multa in ghiveci. Pentru ca lamaiul are nevoie de umiditate, este recomandat sa il plantezi intr-un ghiveci realizat din lut deoarece acesta mentine umezeala pe care planta o necesita.


Inainte de plantare, introdu ghiveciul de lut in apa pentru ca acesta sa absoarba cantitatea de apa de care are nevoie, fara sa o mai ia pe cea din pamant, foarte necesara radacinii.


Pamantul pentru lamai trebuie sa fie format din pamant de gradina si nisip pentru o drenare optima. In plus, este recomandat ca pe fundul ghiveciului, inainte de adaugarea pamantului, sa fie asezate cateva bucati (cioburi) de ceramica sau pietre de rau.


3 Altoire


Atunci cand tulpina lamaiului atinge grosimea unui creion, lamaiul poate fi altoit. In principiu, poti merge la orice sera cu flori sau la o gradina botanica pentru acest lucru, insa daca ai acasa un alt lamai altoit, poti face chiar tu acest lucru, in perioada mai - august.


Pentru altoire ai nevoie de un cutter sau un cutit care sa taie foarte bine, dar sa fie fin in acelasi timp, o bucata mica de panza sau banda izoliera. Taie tulpina lamaiului la aproximativ 10 centimetri deasupra ghiveciului si despic-o in doua (despicatura sa aiba cam 1.5 centimetri). Taie apoi varful unui lamai altoit si ascute-i tulpina in asa fel incat sa intre perfect in despicatura plantei nealtoite. Dupa ce ai imbinat cele doua plante, leaga-le cu o bucata de panza (nu foarte strans, ci doar cat sa fie bine prinse) sau cu banda izoliera in zona imbinarii si asteapta aproximativ un an de zile pentru a da jos „bandajul”.


Daca faci acest lucru pentru prima daca este foarte posibil sa ai nevoie de ajutor, asa ca evita sa te apuci singur de treaba.


Cu o saptamana inainte de altoire este rcomandat sa uzi abundent lamaiul pentru a stimula circulatia sevei.


4 Udare


In sezonul cald, lamaiul trebuie sa fie udat la aproximativ doua zile, mai ales in zilele caniculare. Este bine oricum sa sa verifici solul in fiecare zi pentru ca este posibil ca planta sa fie „insetata” si sa aiba nevoie de apa mai des. In momentul in care pamantul de  la suprafata este uscat, atunci este momentul optim pentru udare.


Totusi, in sezonul rece, lamaiul poate fi udat mai rar, la aproximativ 5 – 7 zile sau chiar mai mult. Depinde foarte mult si de temperatura din camera in care se afla planta.


Lamaiul trebuie udat dimineata sau dupa amiaza.


5 Temperatura si lumina


Fiind o planta exotica, lamaiul suporta foarte bine si iubeste lumina si caldura, motiv pentru care este recomandat ca ghiveciul sa fie pozitionat intr-un loc foarte luminos, eventual in razele directe ale soarelui. Daca ai posibilitatea, aseaza-l intr-un loc in care se poate bucura de razele placute ale diminetii. Daca totusi temperatura creste foarte mult pe parcursul zilei, ar fi bine sa muti planta la semi umbra pentru a evita degradarea ei si aparitia petelor maronii pe frunze.


In mod normal, planta poate fi lasata in aer liber incepand cu luna mai si pana la sfarsitul lunii septembrie. Totusi, in momentul in care incepe sa bata vantul, ar fi bine sa pui planta la dos pentru ca este sensibila din acest punct de vedere.


6 Fertilizare


Avand in vedere ca planta nu se afla in mediul ei natural, este foarte posibil sa aiba nevoie de fertilizare, macar la anumite intervale de timp. In primii ani de viata, lamaiul trebuie sa fie fertilizat la fiecare 8 saptamani pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios.


Achizitioneaza de la o fito-farmacie o solutie de fertilizare (eventual roaga o persoana avizata de acolo sa iti faca o recomandare) si urmeaza indeaproape sfaturile de pe eticheta produsului.


Trebuie sa stii toturi ca exista si ingrasament natural care stimuleaza formarea florilor si a fructelor. Acesta este fosforul si se gaseste in balega uscata de cal, insa daca ai acces la acesta, nu trebuie folosit pentru multa vreme pentru ca poate dauna plantei.


7 Boli si daunatori


Cea mai des intalnita problema a lamailor, in special cei tineri, este ingalbenirea sau albirea frunzelor. Aceasta problema este cauzata de udarea excesiva sau de temperatura prea joasa a solului. Asadar, acorda mare atentie acestui aspect.


Totusi, frunzele galbene pot proveni si din carenta de fier, lipsa care poate fi tratat cu ajutorul unui ingrasamant, pe o perioada determinata.


Frunzele cu pete maronii sunt cauzate de  razele puternice ale soarelui. Daca lamaiul tau se confrunta cu aceasta problema, muta planta intr-un loc in care sa aiba parte de soare doar dimineata, pana in ora 11.00.


O alta problema a lamailor este prezenta acarienilor (paienjeni mici si rosii) care sunt atrasi de plantele uscate si nefertilizate. Daca vei incepe sa uzi corect planta si sa ii aplici produse fertilizante, acarienii vor fi indepartati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului