Plante de apartament

#gradina #ghivece #flori #plante

Cum se curata ghivecele de flori

Daca esti genul  care insamanteaza si planteaza mereu tot felul de plante in aceleasi ghivece, este bine sa stii ca vasele in care pui florile trebuie curatate si chiar dezinfectate inainte de reutilizare. Nu este nevoie sa utilizezi substante chimice , care dauneaza mediului inconjurator, ci ingrediente naturale pe care le ai deja in casa.


In acest fel, plantele asezate in ghivecele respective se vor dezvolta mult mai frumos si mai repede, avand la baza o „casa” frumoasa si perfect igienizata.


Acarienii, bolile florilor sau resturile de ingrasamant pot dauna florilor proaspat plantate in ghivecele murdare. Asa ca acorda importanta cuvenita curatarii ghivecelor utilizate in prealabil.


Iata cum poti curata ghivecele florilor:


Indeparteaza resturile de pamant


Inainte de a actiona asupra ghivecelor cu substante lichide, este bine sa indepartezi stratul de pamant care s-a adunat si s-a intarit de-a lungul timpului. Gaseste o perie care sa se potriveasca marimii ghiveciului, cu peri de plastic. Daca ghiceviul este mic, poti opta pentru o periuta de dinti sau una pentru calcaie (pe care sa o folosesti doar pentru curatarea ghivecelor).


In cazul in care au mai ramas cateva resturi diverse care nu se indeparteaza foarte usor cu ajutorul periei, poti opta pentru o bucata de smirghel fin. Cu ajutorul acesteia vei lasa ghivecele perfect curatate. Atentie, ar fi bine sa eviti smirgheluirea suprafetei exterioare pentru ca acestea se pot zgaria, ramanand un aspect foarte neplacut.


Dezinfecteaza


Intr-un tub cu pulverizator adauga o parte apa calda si o parte otet si imprastie solutia rezultata atat in interiorul cat si in exteriorul ghiveciului. Otetul are rolul de a dezinfecta si de a indeparta orice urme de acarieni sau boli care pot dauna plantelor. Pulverizeaza din belsug si lasa sa actioneze cel putin 5 minute, dupa care clateste vasele cu apa fierbinte.


Daca totusi in ghivecele respective au fost inainte plante care au murit din cauza gandacilor, ar fi bine sa pulverizezi si putin insecticid , dupa care sa clatesti din nou cu apa fierbinte.


Lasa la uscat


Dupa ce ai spalat si dezinfectat vasele, nu incepe imediat plantarea. Cel mai bine este sa lasi ghivecele sa se usuce bine (mai ales daca sunt din lut). Aseaza-le intr-un loc uscat, pe prosoape de hartie .
Dupa cateva ore, poti planta florile preferate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului