Plante de apartament

#bambus #ghiveci #nisip

Cum sa pastrezi bambusul

Bambusul este o planta care se ingrijeste destul de usor si care este foarte flexibila in ceea ce priveste intretinerea. Acesta iubeste apa, insa poate sta foarte bine si in pamant, pietre decorative sau nisip. Iata care sunt optiunile atunci cand vine vorba de pastrarea bambusului.


Vaza cu apa


Indiferent ca alegi un vas inalt din ceramica, lut sau sticla, bambusul tau va fi fericit si se va bucura de cantitatea foarte mare de apa. Alege un vas care sa fie potrivit inaltimii plantei. In mod normal, cel putin un sfert din planta trebuie sa fie introdusa in vaza, iar apa trebuie sa ajunga acopere radacinile.


In cazul in care ai un singur fir de bambus,  ar fi bine sa te indrepti care vazele inguste, care sa mentina planta cat mai dreapta si sa te feresti de cele cu gura larga, care vor tine bambusul inclinat.


Daca optezi pentru aceasta varianta, asigura-te ca ii schimbi saptamanal apa si ca cel putin o data pe luna ii speli bine radacinile cu apa curata.

Vaza cu apa se recomanda in special unei locuinte foarte simple, minimaliste,in care predomina culorile naturale, pamantii, in care nu se pune accentul pe culoare.

Ghiveci cu pamant


Bambusul, desi prefera sa stea in apa, rezista foarte bine si intr-un ghiveci cu pamant, insa el poate fi plantat numai dupa ce a prins suficiente radacini.


Orice fel de ghiveci ai alege (plastic, ceramica, lut etc), asigura-te ca acesta este prevazut cu gauri pentru scurgerea apei. Astfel, vei preveni putrezirea radacinii bambusului. De asemenea, este foarte important ca intre udari sa lasi pamantul de la suprafata sa se usuce complet, din acelasi motiv. Eventual, la doua din trei udari poti turna apa direct in farfuria ghiveciului, astfel incat radacina sa isi traga exact cantitatea de care are nevoie. Nu turna foarte multa, pentru a evita ca aceasta sa balteasca.


Pamantul potrivit pentru bambus este cel format din turba, pamant de gradina si de frunze, insa este foarte posibil ca la magazinele de specialitate sa gasesti pungi cu pamant deja pregatite pentru acest tip de planta.


Vaza cu nisip


In comert se gaseste nisip pentru plante in diverse culori sau marimi. Daca te incanta aceasta varianta, poti opta pentru ea fara nicio teama. Atata vreme cat bambusul va primi suficienta apa, se va dezvolta fara probleme.


Pentru un aranjament cat mai placut, achizitioneaza mai multe pungi cu nisip, in varii culori, pentru un aspect cat mai viu si mai vesel.


Evident, trebuie sa optezi pentru o vaza de sticla, transparenta, de preferat cu o forma cilindrica.


Atunci cand plantezi bambusul, este recomandat sa torni primul strat de nisip (de aproximativ doi centimetri), sa introduci radacina in vaza, iar apoi sa torni si restul de nisip. La final se adauga apa, astfel incat sa acopere toata radacina bambusului. Din cand in cand se verifica nivelul apei si se completeaza atunci cand este nevoie.


Vaza sau ghiveci cu pietre


Pietrele bune pentru pastrarea unui bambus sunt cele de rau (sau macar asemanatoare). Acestea se gasesc si in magazinele de specialitate si sunt comercializate special pentru plantarea bambusului. Pietrele sunt de diferite marimi si au in principiu aceeasi culoare (doar nuantele difera).


Pentru inceput se aseaza pietrele intr-un vas de sticla, transparent, astfel incat stratul sa aiba cel putin 5 centimetri. Apoi se introduce cu mare grija radacina bambusului, astfel incat sa nu zgarii suprafata plantei. Dupa ce se fixeaza bine radacina plantei intre pietre, se adauga apa.

Sfat! In cazul in care ai un bambus spiralat si vrei un aranjament original, poti introduce prin spirala o floare colorata (o lalea, un trandafir, o cala etc).


Sfaturi!


Este bine sa pozitionezi bambusul intr-un loc cu multa lumina, dar nu in lumina directa a soarelui pentru ca i se pot ingalbeni frunzele.


Evita sa ii pui apa direct de la chiuveta, pentru ca aceasta contine mult clor si poate dauna plantei. Eventual fierbe apa inainte de a o utilza in acest sens, sau foloseste apa plata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare