Plante de apartament

#lampa plante de interior # lampa plante #plante de interior #plante

Ingrijirea plantelor de interior. De ce ai nevoie de un iluminat adecvat

Lumina este esentiala pentru ca plantele de apartament sa se dezvolte armonios. Desigur, fiecare planta in parte are nevoie diferite. Tocmai de aceea, inainte de a cumpara noi plante de apartament este important sa stii daca acestea se pot adapta luminii naturale din casa ta.

 

Exista plante care au nevoie de foarta multa lumina, altele care au nevoie de lumina moderata, dar si plante care pot creste fara probleme intr-o incapere slab iluminata.

De ce au nevoie plantele de lumina naturala

Toate plantele au nevoie de lumina pentru fotosinteza, procesul din cadrul unei plante care transforma lumina, oxigenul si apa in carbohidrati (energie), pe care o folosesc pentru a creste, a inflori si a produce seminte. Fara lumina adecvata, carbohidratii nu pot fi produsi, rezervele de energie se epuizeaza si plantele mor.

Lipsa luminii sau prea multa lumina, poate afecta plantele?

Fiecare planta in parte are propriile nevoi, iar lipsa luminii este dezastroasa. La fel se intampla si in cazul in care planta primeste prea multa lumina:

  • cand plantele nu au lumina, nu produc clorofila (pigmentul verde), iar frunzele vor deveni de la verde palid la galben sau alb.
  • tulpinile plantelor cresc lungi si subtiri in incercarea de a ajunge la lumina, dar nu mai produc frunze
  • frunzele plantelor pot cadea
  • plantele cu flori nu vor mai produce muguri de flori
  • plantele expuse la prea multa lumina pot avea ca rezultat frunze arse si albite.

Alegerea plantelor potrivite pentru lumina din propria casa

Cand alegi plantele pentru casa ta este important sa tii cont de lumina naturala care patrunde in incaperea in care doresti sa le tii. De multe ori, lumina difera de la o camera la alta in funtie de dimensiunea si pozitionarea ferestrelor.

In timp ce o planta poate tolera conditii de crestere cu lumina mai slaba, este posibil sa fie nevoie de mai multa lumina pentru a promova un frunzis dens si inflorirea.

De exemplu, in camerele orientate spre nord sau cele intunecoase, poti adauga ghice cu plante care adora umbra, care nu au nevoie de lumina directa a soarelui in mendiul natural de crestere.

Daca vrei sa decorezi cu plante o camera cu ferestre orientate spre est, alege plante care au nevoie de lumina medie, mai ales daca ferestrele sunt mici. Vei avea nevoie insa si de iluminat artificial cu o lampa pentru cresterea plantelor daca doresti ca acestea sa infloreasca si sa faca seminte.

In schimb, in cazul camerelor care au ferestre orientate spre sud, vest sau sud-vest, poti adauga plante care au nevoie de multa lumina.  

Lumina artificiala, benefica pentru plantele de interior

In cazul in care locuinta ta este intunecoasa, dar iti doresti plante care au nevoie de lmina puternica sau moderata, poti apela cu incredere la o lampa plante de interior.

Lumina artificiala, speciala pentru plante, poate fi adaugata pentru a compensa lipsa luminii solare naturale. Iluminarea de la becul clasic nu are niciun efect asupra plantelelor. Acestea au nevoie de lumini crestere plante speciale.

Cele mai comune tipuri de lampi pentru iluminat plante includ becuri LED si fluorescente, dar exista si lapi cu becuri cu incandescenta si cu sodiu de inalta presiune.

Lumina rosie sau mov este ideala pentru inflorire si formarea fructelor/semintelor.

Cand aduci lampa acasa este important sa stii unde sa o pozitionezi, fata de planta.  Pastrarea unei distante suficiente intre plante si sursa de lumina este deosebit de importanta atunci cand se folosesc becuri care produc multa caldura, cum ar fi cele cu incandescenta si cele cu sodiu de inalta presiune. Dar chiar si in cazul luminilor cu LED si fluorescente, mentinerea unei distante adecvate ajuta la asigurarea unei cresteri sanatoase a plantelor. In cazul plantelor de apartament, este important ca lampa sa fie plasata la o distanta de 30-60 de cm. Acestea au, in general, nevoie de lumina pentru o perioada de 12-16 ore, in functie de planta.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare