Plante de apartament

#ingrijire plante #plante aromatice #plante de gradina #ingrijire plante aromatice

Cum sa ingrijesti plantele aromatice: 3 ponturi utile

Plantele aromatice sunt apreciate pentru aroma lor speciala, fiind frecvent folosite la prepararea mancarurilor exotice. Cand le cultivi in ghiveci, in bucataria personala, este recomandat sa urmezi anumite reguli specifice de ingrijire. Iata cateva ponturi pentru a creste plante aromatice sanatoase si viguroase!


1. Nu le pune pe toate in acelasi ghiveci

Toate plantele sunt diferite, astfel ca si modul lor de dezvoltare este diferit. Pentru ca acestea sa se dezvolte corespunzator, este recomandat sa le plantezi in ghivece distincte. De exemplu, busuiocul si patrunjelul nu ar trebui cultivate alaturi de cimbru, rozmarin sau frunze de dafin. Motivele sunt diverse; de la tipul de sol pe care il prefera fiecare planta, temperatura ideala de crestere, pana la frecventa udarii sau necesarul de lumina.

Astfel, de pilda, desi multe plante aromatice prefera soarele, retine ca exista si exceptii. De exemplu, patrunjelul prefera umbra partiala si un sol bogat. In tot acest timp, lamaita, arpagicul si stevia prefera solurile reci, cu multa umiditate.


2. Nu folosi acelasi tip de ingrasamant

Plantele aromatice din ghiveci au nevoie de substante nutritive pentru a se dezvolta corespunzator, insa este important ca ingrasamantul ales sa fie in conformitate cu nevoile lor. Prin urmare, este important de stiut ca cimbrul nu are nevoie de foarte mult ingrasamant. In plus, plantele aromatice care sunt folosite pentru frunze si nu pentru flori au nevoie de un ingrasamant cu o cantitate redusa de fosfor.

Plantele puternic aromate au nevoie de cat mai mult potasiu. Astfel, in sezonul de crestere, este indicat sa le oferi ingrasamant bogat in azot, fosfor si potasiu.

Cand plantezi ierburi aromatice, citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj, pentru a afla frecventa folosirii ingrasamantului. Aceasta difera de la o planta la planta. Citind instructiunile de pe ambalaj vei afla si care este perioada de plantare, tipul de sol potrivit si frecventa ed udare a plantei.


3. Intretine plantele in mod corespunzator

Pentru o ingrijire corespunzatoare a plantelor este indicat ca, la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, sa le tai tulpinile uscate, sa le schimbi pamantul si, in cazul in care au crescut prea mult, sa inlocuiesti ghiveciul cu unul mai mare. De asemenea, frunzele uscate ar trebui rupte, pentru a nu le afecta si pe cele sanatoase.

Sursa foto: deco.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare