1 Ce este rotatia culturilor?
Rotatia culturilor este o practica agricola veche ce consta in cultivarea periodica a anumitor specii de plante, intr-o ordine bine determinata, astfel incat resursele solului sa se epuizeze cat mai putin iar riscul de aparitie a bolilor si daunatorilor sa fie minim.
Respectand regulile rotatiei culturilor vei putea mari productia si vei reduce cheltuielile intrucat nu vei mai fi nevoit sa folosesti ingrasaminte , erbicide, insectofungicide etc.
2 Beneficii ale rotatiei culturilor
Aceasta operatiune este necesara pentru limitarea daunatorilor si pentru fertilizarea solului din gradina.
Prin rotatia culturilor sunt echilibrate cerintele nutritive ale plantelor. Spre exemplu, plantele cu frunze – salata, spanac, varza au nevoie de azot pentru a se dezvolta. Fasolea si mazarea acumuleaza azot din aer si il elibereaza in sol astfel ca, pentru a echilibra substantele nutritive din sol si a asigura o cultura reusita, este indicat sa rotesti aceste doua specii.
Un alt beneficiu al rotatiei culturii este acela ca protejeaza plantele de atacul insectelor si bolilor. Plantele din aceeasi familie sunt sensibile la aceleasi boli iar in cazul in care ele sunt cultivate in acceasi locatie se poate intampla sa fie generate o infestare repetata. In plus, unele insecte ramase in sol in iarna incep sa se hraneasca atunci cand gazda lor specifica este cultivata in acelasi loc si primavara. In situatia in care muti cultura intr-o locatie diferita, numarul insectelor va scadea considerabil.
3 Rotatia culturilor si grupele de plante
Plantele cuprinse intr-o familie au caracteristici genetice asemanatoare astfel ca, pentru a limita aparitia si transmiterea daunatorilor de la o cultura la alta, este recomandat sa eviti sa cultivi plante din aceeasi familie in mod succesiv.
Grupa leguminoaselor anuale este deosebit de importanta intr-o gradina intrucat imbunatateste solul cu azot. Leguminoasele anuale - mazarea, fasolea, soia, lintea, nautul, lupinul, latirul- au rol ameliorator si sunt foarte bune premergatoare pentru cerealele paioase de toamna, mai ales pentru grau.
Cerealele paioase au nevoie de apa in sol pentru germinatie si de mult azot pentru crestere si dezvoltare. Ca sa obtii productii bune este bine sa le semeni dupa leguminoasele anuale.
Speciile care se prasesc au rol ameliorator pentru sol prin aratura adanca si este indicat sa le cultivi dupa cerealele paioase.
Dupa speciile care se prasesc este bine sa cultivi leguminoase perene- lucerna, trifoiul, spaceta si ghizdeiul.
4 Rotatia culturilor intr-o gradina de zarzavat
Fiecare planta are pretentiile ei in ceea ce priveste elementele nutritive din sol iar rotatia culturilor din gradina de legume asigura evitarea carentelor acestora. Iata cateva exemple de specii de rotatii de culturi:
Dupa ce alegi o parcela din gradina ta poti sa incepi prin a cultiva cartofi in primul an de productie. Acestia vor afana solul si il vor pregati pentru plantarea de leguminoase - fasole, mazare, linte, naut etc. din al II-lea an. Leguminoasele vor imbogati solul cu azot, fapt care va spori productia de legume de frunze din al III-lea an –salata, varza, telina, praz etc., - care sunt mari consumatoare de azot. In anul IV poti folosi parcela respectva pentru a cultiva legume de radacini- morcov, patrunjel, pastarnac, mari consumatoare de azotul din profunzimea solului.
Un alt tip de asolament ar fi sa cultivi in primul an solanacee- rosii, ardei vinete, dupa care, in al doilea ani legume de frunze, urmate de radacinoase in anul III si lucerna sau leguminoase in anul IV.
De asemenea, putem vorbi de rotatia culturilor in acelasi an, pentru speciile timpurii. Un exemplu ar fi: cultura I - salata, spanac, ceapa verde (noiembrie-aprilie), urmata de cultura II – rosii timpurii (aprilie-sfarsitul lui iulie) si de cultura III – spanac – august-inceputul lui octombrie.
Alte exemple de culturi succesive pentru acelasi an ar fi: cartofi timpurii (martie- iulie) urmati de varza de toamna (iulie-noiembrie); mazarea sau fasolea verde (martie-iulie) urmata tot de varza de toamna (iulie-noiembrie) sau ceapa-arpagic (martie-iulie), urmata de castraveti (iulie- octombrie).