Legume

#cartof #legume #plante

Cartoful

Stiai ca dupa orez, grau si porumb, cartoful reprezinta a patra sursa de energie alimentara? Cartoful a fost descoperit in Peru de catre spanioli in jurul anului 1530 si adus ulterior in Spania si in Italia. Insa in acele timpuri cartoful era considerat toxic pentru om si nu servea decat la hranirea vitelor. Planta a inceput sa fie folosita la scara larga in alimentatia umana zeci de ani mai tarziu.


Descriere


Cartoful este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete si tulpini subterane care au la capete tuberculi rotunzi sau ovali.

Planta este cultivata pentru acesti tuberculi bogati in amidon, motiv pentru care sunt folositi atat in alimentatia oamenilor cat si ca furaj.


Cultivare


Plantarea cartofilor se va face primavara cat mai devreme, incepand cu luna martie in zonele mai calde si in jurul datei de 15 aprilie in zonele mai reci.

Pentru cultivarea cartofului se folosete un sol usor si bogat in substante nutritive. Acesta se ara din toamna la o adancime de 25-30 cm si se hraneste cu gunoi de grajd . Primavara solul se niveleaza si se fertilizeaza suplimentar cu un amestec de mranita si cenusa.

Tuberculii incoltiti se asaza cu grija pe o parte pentru a nu li se rupe coltii. Este bine sa pastrezi o distanta de 30-35 cm pe rand si de 60-70 cm intre randuri, cuiburile facandu-se la adancimea de circa 13-15 cm.


Ingrijire


Cartofii trebuie prasiti cand lastarii ating inaltimi de 10-12 cm. Dupa 2-3 saptamani se mai face o prasila.

Imediat dupa rasarire, cartofii trebuie udati si fertilizati suplimentar pentru a obtine productii mari.

Este bine sa stii ca aceasta planta se recolteaza treptat. Pentru prima recolta se desface cu grija pamantul din jurul tufei si se culeg tuberculii mai mari dupa care pamantul se trage la loc, se uda si se reface musuroiul pentru a se forma noi tuberculi.


Boli si daunatori


Cartoful este atacat de multe boli atat in timpul vegetatiei, cat si in timpul pastrarii tuberculilor peste iarna, cum sunt: virozele, raia neagra, innegrirea tulpinii, alternarioza, mana.

Mana produce pagube foarte mari astfel ca pentru prevenirea si combaterea ei sunt necesare tratamente chimice cu diferite fungicide.

Un daunator aprig al cartofului este gandacul de colorado care se combate cu insecticide speciale administrate in mai multe reprize.
 

Calitati nutritive


Principalii constituenti ai cartofului sunt: apa, hidrati de carbon, protide, lipide si saruri minerale. Cartoful este bogat in vitamine din complexul B, dar nu trebuie neglijate nici cantitatile de vitamina C si K. Insa gatitul distruge partial aceste substante.

Cartoful este un aliment energetic si hranitor permis diabeticilor, obezilor si persoanelor predispuse la ingrasare. Este si un aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale, un anti – ulceros si cicatrizant. De altfel, sucul crud din cartof este un bun diuretic, calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului