Legume

#legume #iarna #depozitare

Cum sa depozitezi legumele pe timp de iarna

Depozitarea legumelor in sezonul rece este esentiala pentru prepararea unor mancaruri delicioase, cu ingrediente cat mai gustoase si proaspete. Daca tocmai ai cules din gradina ultimele roade ale naturii, este momentul sa te gandesti la un spatiu potrivit pentru acestea,  la o incapere care sa le asigure cele mai bune conditii, dar si la modalitati de conservare pe termen lung.


In primul rand, este foarte important sa lasi legumelor codita (acolo unde se poate – la rosii spre exemplu) pentru ca aceasta le va asigura o viata lunga .  De asemenea, atunci cand te hotarasti sa depozitezi legumele, asigura-te ca toate acestea sunt in stare perfecta, ca nu prezinta zgarieturi sau taieturi . O leguma deteriorata se va strica mai repede si este foarte posibil sa le afecteze si pe cele din apropierea sa.


Pentru ca nimic sa nu se piarda,  foloseste cat mai repede legumele cu "rani" usoare.


Lumina


In mod normal, este recomandat ca legumele sa fie depozitate intr-o camera intunecoasa. De exemplu, rosiile care sunt tinute intr-o camera cu lumina, se pot strica mai repede. Explicatia este ca semintele din interiorul acestora pot incolti, lucru care duce la deteriorarea legumelor. Totusi, ceapa are nevoie sa stea cateva zile la soare sau lumina inainte de a fi depozitatea la intuneric, pentru a scapa de umiditate. 


Aerisirea


Asigura-te ca incaperea in care ve depozita legumele are o gura de aerisire ori un geam micut. In acest fel, vei preveni aparitia umezelii si a mucegaiului,  iar legumele se vor mentine proaspete si sanatoase un timp indelungat.


Temperatura


Din fericire, temperatura rece a iernii este de mare ajutor in pastrarea legumelor. Este recomandat ca in camera sa fie aproximativ 10  grade Celsius. Aceasta temperatura va mentine legumele intr-o stare cat mai buna.


Depozitarea


Cartofi


Cartofii se aseaza in cutii de carton sau in lazi de plastic in care au fost asezate doua-trei straturi de ziare. De asemenea, este foarte important ca ambalajul care care sunt tinuti cartofii sa fie depozitat pe un raft deoarece daca este tinut pe podea, riscul sa fie afectati de inghet este mare. Daca legumele sunt prinse de inghet, ele se vor inmuia si nu vor mai fi bune de consum.


Pentru a evita ca legumele de fie atinse de putregai sau incoltire, ar fi bine sa pui in mijlocul lor un mar.  De asemenea, un stiudiu realizat de universitatea din Idaho a demonstrat faptul ca aceste legume pot fi ferite de incoltire si putregai daca undeva langa ele se aseaza o sursa cu ulei esential de menta. Asadar, daca vei pune 3 picaturi de menta pe peretele langa care sunt asezati cartofii, acestia vor avea o viata mai lunga.


Rosii


Rosiile trebuie sa fie depozitate la fel ca si cartofii, adica intr-o cutie de carton sau o ladita de plastic „captusita” cu ziare. In cazul rosiilor insa este recomandat ca acestea sa fie asezate in asa fel incat sa nu se atinga. Astfel, in cazul in care una dintre legume va incepe sa se strice, sa nu le afecteze si pe cele sanatoase.


Ceapa si usturoi


In primul rand este foarte important ca ceapa sa fie tinuta in soare cel putin 5 zile inainte de a fi depozitata intr-o camera intunecoasa.  De asemenea, este recomandat sa alegi doar ceapa perfect sanatoasa si sa lasi la o parte legumele care sunt taiate, zgariate sau lovite pentru ca ele se vor strica repede si vor afecta si celelalte cepe din jurul lor.

In rest, ceapa si usturoiul se pastreaza foarte bine in funii sau in saculeti de rafie, agatati de perete.

Morcovii


Morcovii pot fi asezati pur si simplu pe un ziar, direct pe pamant/ciment. Doar asa ei se vor pastra proaspeti si tari.


Sfat! Evita sa pui legumele in pungi de plastic pentru ca acestea vor transpira si vor prinde mucegai. Pungile de hartie sau cutiile de carton sunt cele mai bune solutii.
 

Sursa foto: buzzle.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului