Legume

#pastai #mazare #legume

Mazarea

Originara din Asia Mica si Asia Centrala, mazarea a fost cultivata inca din Antichitate de greci si romani.
Aceasta planta a reprezentant una dintre cele mai vechi culturi, alaturi de grau si orz. Mazarea se cultiva pentru semintele sale bogate in proteine, hidrati de carbon, lecitina, vitamine si saruri minerale.


Descriere


Radacina mazarei este pivotanta, cu nodozitati. Tulpina are o lungime de 35 - 200 cm, este ierboasa si volubila, fara tesut de sustinere.

Frunzele prezinta carcei iar florile, de culoare alba sau violet-roscat, sunt pe tipul 5 pedunculi, 5 sepale verzi, 5 petale inegale, 9 stamine unite, si un pistil.

Fructul
se numeste pastaie si are 3-5 seminte globuloase, netede, de culoare galbena, verzuie sau bruna.


Cultura si ingrijire


Mazarea nu se cultiva dupa ea insasi sau dupa alta leguminoasa.

Perioada prielnica pentru semanat este primavara, cat mai devreme, cand temperatura solului la adancimea de semanat este de 1o-2o C.
Pamantul trebuie afanat dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd . Aceasta planta nu creste bine daca este seceta.

Semanatul se face in randuri la 20-25 cm distanta sau in cuiburi la 30-35 cm distanta intre cuiburi, in care se pun cate 5-6 boabe de mazare, la o adancime de semanare de 5-7 cm.

Mazarea are nevoie de 55 -70 de zile pentru a se maturiza.

Soiurile timpurii au mai putine seminte in pastaie - de obicei trei sau patru. Varietatile mai tarzii pot avea de la opt la zece seminte.


Intrebuintari culinare


Atunci cand consumi mazare proaspata este bine sa fi atent ca boabele sa fie tari iar culoarea sa fie verde mediu.

O culoare mai deschisa sau mai inchisa inseamna ca bobul nu se afla la etapa recomandata pentru a beneficia de aportul maxim de vitamine si de minerale.

Este bine sa consume imediat mazarea proaspata sau s-o tii in frigider, nu la temperatura camerei, pentru doua-trei zile.

Mazarea este folosita in principal pentru prepararea supelor, mancarurilor cu sosuri, pe baza de mazare si de carne.

Boabele de mazare se mai folosesc si in salate dar si ca garnitura, alaturi de alte legume.


Proprietati medicale


Pe langa utilizarea mazarei in preparatele culinare se cunoaste si intrebuintarea acesteia ca remediu natural, ajutand in vindecarea si tratarea numeroaselor afectiuni.

Mazarea verde
mai este recomandata a fi utilizata si in tratarea bolilor renale sau starilor de epuizare atat fizica cat si psihica. Aceasta contribuie la tratamentul osteoporozei, continand nutrienti foarte importanti pentru mentinerea sanatatorii osoase.

Mazarea stimuleaza sistemul imunitar si inhiba formarea substantelor ce pot cauza cancer.

Pentru ca are un continut scazut de calorii, mazarea este o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca. Fibrele din componenta mazarii o recomanda persoanelor care sufera de constipatie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare