Legume

#legume #gradina #gulie

Gulia

Gulia este o leguma bienala  cultivata in special pentru radacina sa si mai putin pentru frunze.  Gustul acesteia este dulceag, asemanator cu cel al miezului verzei, amandoua facand parte din familia Brassicaceae.


Cultivare


Culturile tarzii de gulie se produc prin semanarea directa in brazde la inceputul lunii mai, in timp ce culturile timpurii se seamana la inceputul lunii aprilie.


In ceea ce priveste pamantul, gulia cere un sol bogat, usor umezit, racoros  si bine afanat la care s-au aplicat ingrasaminte naturale. Se sapa randurile la aproximativ 60 de centimetri distanta unul de celalat si se planteaza semintele  de gulie. Daca este necesar, acopera aceste rasaduri cu un strat de frunze, paie uscate sau celofan special. Daca insa vremea pare sa se incalzeasca, aceasta protectie nu mai este necesara.


Lumina si temperatura


Guliile prefera sa fie plantate intr-un spatiu luminos pentru ca dezvoltarea sa se faca intr-un mod cat mai optim. Lipsa luminii duce la subdezvoltarea radacinii si la alungirea plantei.


In ceea ce priveste planta, ea are nevoie de temperaturi medii si nu suporta extremele, motiv pentru care foarte multi gradinari cultiva gulia in sere echipate cu stabilizator de temperatura.


Udare


Gulia este destul de pretentioasa in ceea ce priveste udarea, iar in caz de seceta prelungita tulpina devine lemnoasa. Pe de cealalta parte, in cazul excesului de apa apar crapaturi la nivelul radacinii, dupa care pot aparea unele infectii bacteriale sau fungice care pot compromite recolta.
Cel mai bine este sa lasi pamantul sa se usuce in totalitate intre doua udari pentru a evita extremele.


Fertilizare


Gulia are nevoie doar de fertilizarea solului cu material organic inainte de cultivare. In rest, nu este necesar sa mai fie aplicati fertilizatori sau solutii care sa stimuleze cresterea.


Pentru o dezvoltare normala si un gust cat mai bun si natural, evita sa adaugi fertilizatori sintetici in perioada cresterii, oricat de tentant ar fi.


Recoltare


Guliile cultivate timpuriu se recolteaza in luna iunie (la 70 – 80 de zile), iar culturile tarzii se recolteaza incepand cu octombrie, pana la venirea inghetului. Aceasta din urma trebuie protejata cu un strat protector gros pentru a fi ferita de temperaturile scazute.


Legumele trebuie sa fie recoltate cat sunt inca fragede pentru ca cele care depasesc termenul, devin lemnoase, tari si inecacioase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului