Legume

#legume #ardei

Reguli pentru ingrijirea ardeiului gras

Ardeiul gras este o leguma foarte sanatoasa datorita continutului crescut in vitamina A, C si K. Aceasta leguma are proprietati antioxidante si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa reduca inflamatiile. Planta este pretentioasa fata de caldura si apa, fiind iubitoare de lumina, de aceea se cultiva mai mult in sud, sud-estul si sud-vestul tarii. Iata cateva reguli esentiale pentru ingrijirea ardeiului:

1 Ardeiul se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Plantarea se incepe cand varsta rasadurilor ajunge la 60 - 65 zile si cand solul are o temperatura de 15o C.

2 Este bine sa cultivi ardeiul dupa lucerna, trifoi, fasole sau mazare dar se poate cultiva si dupa radacinoase , bulboase si bostanoase.

3 Retine ca ardeiul gras necesita un sol drenabil care sa permita infiltrarea apei pana la radacini.

In prima etapa de dezvoltare radacinile ardeiului se gasesc cel mult la 20 cm adancime insa in etapa de maxima dezvoltare acestea ajung pana la aproximativ 40 cm in sol, fiind nevoie de un regim mai intens.

4 Este bine sa mentii umiditatea solului la o valoare de aproximativ 70%. Astfel, ardeiul gras are nevoie de udari frecvente in cazul in care conditiile climatice nu asigura ploi dese si abundente suficiente.

5 De asemenea retine ca in cazul ardeilor grasi este foarte importanta fertilizarea cu microelemente.

Plantele aflate in perioada de vegetatie vor beneficia atat de ingrasaminte pe baza de azot cat si de ingrasaminte pe baza de potasiu.

Fertilizarea se face in mai multe faze, prima la 14 zile dupa plantare iar urmatoarele patru la o diferenta de o luna una de cealalta.

6 Lumina solara si temperatura sunt alti doi factori necesari pentru dezvoltarea armonioasa a ardeilor grasi. Acestia au nevoie de o expunere solara de 6-8 ore pe zi pentru a le asigura o cantitate suficienta de energie.

Pana la trecerea acestei perioade puteti curata de buruieni solul din vecinatatea plantelor si il puteti afana pentru a asigura un drenaj adecvat fluxului lichid.

7
Udarea se face dupa plantare pentru asigurarea prinderii, dupa care planta nu se mai uda circa 2 saptamani pentru a favoriza o inradacinare mai profunda.

Ulterior, pana la fructificare, ardeii trebuie udati la interval de 7 - 10 zile. In timpul aparitiei masive a fructelor, cand plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apa, udarile se fac mai des, la intervale de circa 5 zile.

Temperatura apei de udare este foarte importanta, aceasta trebuie sa aiba 25 – 27o C.


8 Pe suprafetele mici se poate face copilitul si carnirea plantelor, in scopul obtinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte si pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe, pe de alta parte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului