Legume

#legume gradina #plantare legume #legume

Gradina revine la viata! Ce poti planta inca de acum!

Sunt multe legume care pot sa fie plantate in luna martie, cand vremea se schimba. Acum este momentul in care se lungesc zilele si vremea incepe sa fie mai calda. Anumite tipuri de culturi au nevoie de un timp mai indelungat de crestere, precum cel al rosiilor si al ardeilor iuti. Acestea trebuie sa fie cultivate mai devreme in an pentru a reusi sa ajunga la maturitate. Dar sunt si alte tipuri de legume care cresc repede si care pot sa fie cultivate in martie, la inceputul primaverii. Cele precum salatele trebuie sa fie semanate constant pentru a creste in productivitate si pot sa fie recoltate de cate ori este necesar de-a lungul perioadei lor de crestere. Speciile mai delicate precum vinetele au nevoie sa fie cultivate in sticla si au nevoie de mediul propice cresterii. Altele precum sfecla rosie pot sa fie direct cultivate in pamant in gradina, insa nu au voie sa fie plantate daca pamantul este inghetat sau imbracat in zapada. Iata cateva legume care pot sa fie cultivate in luna martie:

 

Vinetele, ardeii iuti si rosiile

Aceste trei specii au nevoie de un pic mai mult timp de crestere si de aceea sunt cultivate inca din luna martie. Asadar, vinetele, ardeii iuti si rosiile sunt un pic mai dificil de plantat direct in pamant, asa ca pot sa fie plantate in sticla initial. Depinde desigur si de climatul in care cresc.

 

Fasole

Fasolea poate sa fie culeasa in vara, insa ea este plantata in gradina din timpul primaverii, chiar din luna martie, de la inceputul sezonului. Asadar, este o planta care are nevoie de cateva luni pentru a se dezvolta, insa produce multe pastai. Este important sa fie curatata de posibilii daunatori, precum un anumit tip de musca ce o poate ataca.

 

Sfecla rosie

Sfecla rosie o sa germineze la temperaturi joase, asadar poate sa fie plantata direct in pamant imediat la inceputul lunii martie. Trebuie sa fie recoltata atunci cand sfeclele au ajuns la dimensiunea unei mingiute de golf.

 

Sfecla mangold

Sfecla mangold este o cultura perfecta pentru un loc din gradaina ta care este perfect in soare sau care are partial umbra. Incepand cu luna martie a anului poti sa plantezi direct in pamant aceasta specie. Ea creste foarte bine din acea perioada in decursul sezonului ei.

 

Salata

Poti incepe sa cultivi salata incepand cu luna martie. Te vei bucura de frunzele sale de-a lungul intregului sezon cald pentru ca vei putea sa culegi si sa semeni din nou si din nou aceasta leguma. In prima luna in care cultivi salata, in luna martie, poti uneori sa alegi sa o plantezi in interior si apoi sa o pui afara in gradina, pentru a avea rezultate mai bune. Salatele sunt unele dintre cele mai consumate verdeturi si reprezinta un aport substantial de vitamine si minerale de care corpul se bucura in orice anotimp. Asadar, este bine sa existe chiar in gradina ta!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului