Legume

#ingrijire jalapeno #jalapeno gradina #crestere jalapeno #jalapeno

Cum sa cresti jalapeno in gradina! De la plantare la recoltare

Tufa de ardei jalapeno este un membru al familiei de ardei iute are mai multi frati diferiti cum ar fi ardeiul cherry. Jalapeno este singurul ardei care nu are voie sa se coaca complet si sa isi schimbe culoarea inainte de a fi cules.

 

Cultivarea ardeilor jalapeno nu este dificila daca oferiti plantelor sol bun, multa lumina solara si apa abundenta. Ardeii jalapeno au nevoie de un sol moale, foarte bine drenat si cu multa materie organica. Soarele intens si temperaturile calde sunt, de asemenea, importante atunci cand se cultiva ardeii jalapeno. Jalapeno prospera in conditii calduroase si are nevoie de temperaturi cuprinse intre 65 si 80 F. sau 18-27 C. pentru a germina.

Temperatura este critica si, daca nu este suficient de cald, semintele de ardei nu vor incolti si lastarii nu vor supravietui. Cel mai bine este sa astepti pana la cel putin doua saptamani dupa plantarea de rosii pentru a planta ardei jalapeno in gradina. In schimb, plantele cu ardei jalapeno nu vor produce o abundenta de fructe atunci cand temperatura este peste 90 F. (32 C.)

Desi ingrijirea plantelor jalapeno nu este dificila, plantele trebuie hidratate bine in timpul verilor fierbinti si uscate. Cel mai bine este sa evitati aruncarea apei pe fructe; prin urmare, irigarea prin picurare este cea mai buna forma de udare pentru plantele jalapeno.

Probleme cu plantele jalapeno sunt plantele care le umbresc precum rosiile, cartofii si vinetele si sunt vulnerabile la boli similare si probleme determinate de daunatori. Mentinerea plantelor bine udate si a zonei de gradina curatate de resturile in putrefactie va ajuta la reducerea problemelor cu daunatorii la minimum.

Viermii, afidele si gandacii sau purecii de planta sunt daunatorii obisnuiti ai plantei de ardei. Pulverizati plantele cu apa pentru a elimina afidele sau utilizati un insecticid organic, precum uleiul de neem in acest scop. Viermii sau omizile trebuie sa fie ridicate de pe plante si aruncate. Este o idee buna sa verificati zilnic plantele pentru daunatori.

Recoltarea plantei de ardei Jalapeno

Un alt aspect al ingrijirii ardeilor jalapeno implica recoltarea corespunzatoare. Se recolteaza ardeii jalapeno prin desprinderea lor cu atentie de pe tulpina atunci cand sunt fermi si colorati uniform, inainte de a se colora in rosu. Rezervati acesti ardei pentru mancaruri care necesita ardei iute. Puteti usca jalapeno, ii puteti congela sau ii puteti folosi in sosuri si toppinguri, insa trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt foarte iuti.

Daca invatati sa crestesti ardei jalapeno veti avea mereu o sursa de condimente in plus pentru preparatele alimentare preferate. In plus, ingrijirea corespunzatoare a ardeilor va ajuta la prevenirea eventualelor probleme viitoare ale plantelor si la utilizarea acestora pentru cat mai mult timp.

Toate persoanele care prefera mancarea iute vor adora inca de la bun inceput ardeii jalapeno datorita aromei lor speciale si datorita modului in care se imbina cu mai multe produse alimentare. Acesti ardei pot schimba complet gustul mancarii indiferent de preparatul pe care alegeti sa il asezonati cu el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului