Legume

#legume martie #gradina legume #legume gradina #plante gradina #gradina

Ce legume trebuie sa plantezi in luna martie

Primavara aproape a venit, iar cei care au gradini deja se gandesc la ce legume vor planta in martie. Ideal este sa consultati calendarul de plantare specific fiecarei zone si sa alegeti bine momentul, pentru a evita sa munciti degeaba.

Daca iesiti prea devreme cu anumite legume in gradina, riscati sa nu faca fata frigului, iar daca iesit prea tarziu, nu vor fi incantate de caldura, recoltele fiind slabe si lipsite de savoare. Totodata, se recomanda culturile mixte si rotatia acestora pentru a obtine cele mai bune rezultate. Vom vedea in continuare care sunt legumele care se pot planta in luna martie in majoritatea zonelor.

Sfecla

In cazul in are pamantul nu a atins in mod constant 10 grade Celsius, este mai bine sa mai astepti. Poti incepe sa plantezi sfecla in interior si apoi sa o transplantezi. Pentru a ajuta germinarea, specialistii recomanda inmuierea semintelor pentru cateva ore inainte de plantare.

Morcovi

Morcovii trebuie plantati direct in gradina, asa ca nu incercati sa ii porniti in interior. Cel mai bine este sa fie plantati cu aproxiamtiv 4 saptamani inainte de ultimul inghet. Acestia au nevoie de sase luni pentru a creste, asa ca sunt o cultura de toamna si iarna.

Ceapa

Ceapa se poate planta si ea in luna martie direct in gradina, sub forma de seminte sau arpagic, sau in interior pentru rasaduri. Chiar daca este o cultura folosita pentru radacina, in prima etapa se pot valorifica foarte bine si frunzele.

Spanac

Spanacul suporta foarte bine frigul, iar plantarea acestuia la inceputul lunii martie ar trebui sa asigure recolte timpurii inca inainte de venirea verii. Spanacul se planteaza cu 4 - 6 saptamani inainte de ultimul inghet.

Salata

Asigura-te ca salata ta de primavara dispune de lumina pe parcursul intregii zile. Ea nu va creste la fel de bine daca sta la umbra.

Broccoli

Broccoli este o cultura de toamna, asa ca ii va placea vremea mai racoroasa. Planteaza un soi cu crestere rapida pentru a te asigura ca ai timp sa obtii recolta inainte de inceperea verii.

Varza

Incepe sa faci rasadurile de varza in interior cu aproximativ 7 saptamani inainte de ultimul inghet.

Porumb

Incepeti sa il plantati direct in gradina si nu in interior, de indata ce solul a ajuns la cel putin 15 grade Celsius.

Castraveti

Asigura-te ca ai ales un soi care se potriveste spatiului de care dispui - tufis sau catarator. Cel mai bine este sa ii plantezi in gradina dupa ce a avut loc ultimul inghet.

Mazare

Mazarea se va semana dupa ultimul inghet. Daca o prinde caldura, recolta nu va mai fi dulce si frageda, devenind lemnoasa si aproape seaca. Daca ai clima calda, mai bine plantezi mazarea inspre toamna.

Ardei

Ardeii iubesc caldura, dar se poate incepe plantarea lor in interior pentru rasaduri, urmand ca mai tarziu sa fie transplantati in gradina.

Rosii

Daca traiesti intr-un climat rece, incepe plantarea rosiilor in interior si, dupa trecerea inghetului, le poti transplanta in gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare