Legume

#legume #gradina #legume gradina #siminte legume

De ce nu incoltesc semintele de legume

Odata cu incoltirea semintelor, incepe un nou ciclu de viata pentru plante. Una dintre cele mai simple metode prin care poti avea o gradina de legume este sa incepi totul de la seminte. Pentru a incolti, semintele se introduc un pamant, apoi, dupa un timp, din ele vor rasari noi plante.

Ce te faci, insa, in momentul in care astepti zile bune si semintele tale nu incoltesc, iar planta nu creste din pamant? Exista cateva motive foarte importante pentru care se intampla acest lucru. Iata ce trebuie sa stii daca semintele tale nu germineaza.

Sunt prea batrane

Varsta semintelor este foarte importanta in procesul germinarii. Spre exemplu, semintele de castraveti pot fi folosite si peste 6 ani, insa specialistii spun ca majoritatea semintelor ce au peste 4 ani risca sa nu mai germineze. Chiar si semintele mai vechi de 2 ani isi pot inhiba incoltirea.

Ca sa-ti dai seama daca semintele tale de legume sunt bune si vor da rod sanatos, pune-le intr-un vas cu apa. Dupa 24 de ore, semintele bune vor fi pe fundul vasului, in timp ce semintele batrane sau bolnave vor ramane pe suprafata apei.

Le-ai plantat prea adanc

Una dintre cele mai frecvente greseli in gradinarit este plantarea la o adancime prea mare in sol a semintelor, crezand ca astfel vor incolti mai repede, vor absorbi mai multe substante nutritive. Cele mai multe dintre seminte pot fi acoperite doar cu un strat subtire de pamant.

Bagate prea adanc, semintele se pot sufoca si pot putrezi din cauza umezelii prea mari din sol. In general, pe fiecare pachet de seminte de legume se gasesc instructiuni despre adancimea optima la care trebuie plantate.

Le-ai tinut la o temperatura improprie

Unele seminte au nevoie de temperaturi mai mici pentru a putea germina, in timp ce altele (fasole, rosii) nu incoltesc daca nu sunt tinute la temperaturi de 23-28 de grade Celsius. Este indicat sa asiguri semintelor o temperatura optima si sa incerci sa le schimbi climatul in cazul in care observi ca nicio samanta nu a incotit.

Udarea a fost incorecta

Pentru a incolti, semintele au nevoie atat de apa cat si de umezeala, ambele la cote optime. Semintele plantate in sol si udate din abundenta se vor ineca si vor putrezi. In schimb, semintele care nu sunt udate corespunzator se vor chinui, dar nu vor rezista nici macar pana la jumatatea procesului de germinatie. Uda semintele cate putin, dar constant.

In cate zile incoltesc semintele de legume

Multe seminte de legume incoltesc in 1-4 saptamani, daca dispun de conditii optime de temperatura, sol si apa. Iata cateva dintre perioadele necesare semintelor pentru a germina.

Semintele de ceapa - 10-14 zile
Semintele de castravete - 5-7 zile
semintele de fasole - 7-10 zile
semintele de morcovi - 12-15 zile
semintele de mazare - 7-14 zile
semintele de salata verde - 7-10 zile
semintele de rosii - 6-10 zile
semintele de ardei gras - 10-14 zile
semintele de ardei iute - 14-28 zile
semintele de dovleac - 7-10 zile
semintele de pastarnac - 14-21 de zile
semintele de spanac - 7-14 zile
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului