Legume

#gradina #gradina de legume #legume gradina

Sfarsitul verii in gradina de legume

Nimic nu se compara cu legumele proaspete si gustoase pe care le culegi vara tarziu din gradina, mai ales ca in acea perioada incepe conservarea lor pentru sezonul rece. Cele mai comune legume bune de recoltat la sfarsitul unei veri lungi calduroare sunt ceapa, cartofii, usturoiul, prazul, varza, telina, vinetele si ardeii grasi.

Cultura succesiva este o solutie excelenta daca vrei sa ai legume proaspete aproape pe tot parcursul anului.

Legume pentru finele verii

Specialistii recomanda sa culegi recolta de legume de la finele verii imediat ce legumele se apropie de coacere. Nu este indicat sa lasi legumele sa se coaca excesiv in aceasta perioada a anului, deoarece se altereaza foarte usor.

Pentru a avea rosii si dovlecei frumoasi la finalul verii este indicat sa ciupesti plantele, astfel incat sa se dezvolte fructul, nu foliajul. Caldura excesiva si udarea din abundenta pot reduce gustul dulce al rosiilor sau al pepenilor. Expertii spun ca in ultimele 2 saptamani de dinaintea recoltarii, nu ar trebui sa mai uzi plantele.

Ce legume cultivi dupa ultima recolta din vara

Ultimele recolte din vara nu sunt un semn ca gradina ta intra in hibernare. Daca vremea iti permite si nu se anunta ingheturi cel putin pana la jumatatea toamnei, poti cultiva inca un rand de legume, pe care le vei culege abia la toamna.

Dupa ce ai cules ardeii, vinetele, rosiile si toate legumele mentionate anterior, poti cultiva din nou legumele de primavara: salata verde, spanacul, ridichi, andivele, leguminoase, sfecla, morcovi si mazare. Semintele vor germina destul de repede, mai ales daca vara a fost calduroasa, iar caldura s-a mentinut in sol.

Rotirea culturilor

Daca in primavara ai plantat ceapa pentru recolta de vara, acum este cazul sa o inlocuiesti cu o cultura de spanac sau varza. In locul morcovilor, poti planta sfecla, iar pe locul salatei verzi din primavara poti sadi mazare sau napi.

Daca dovleceii tai nu dau semne sa mai rodeasca, poti planta in locul lor sfecla, iar in locul bobului poti cultiva conopida.

Strange mirodeniile

Spre finalul verii, cand soarele nu mai arde atat de tare, este cazul sa strangi toate ierburile aromatice. Le poti usca si le poti tine in pungi de hartie sau in borcane, ori le poti pune la congelator pentru a le putea folosi in zilele friguroase de iarna.

Busuiocul, coriandrul, salvia, menta si oregano sunt cateva dintre plantele aromatice pe care le poti culege la sfarsitul verii din gradina.

Ingrijirea gradinii de legume

La sfarsitul verii, in gradina ta raman destul de multe resturi de legume si fructe. Fie ca au cazut pe jos pentru ca au fost prea coapte, fie ca le-ai lasat tu pe jos, este indicat sa strangi toate fructele si legumele ce ar putea putrezi. Daca vrei sa ai o gradina frumoasa, chiar si la finalul verii, nu lasa mizerie in urma ta.

Chiar si frunzele moarte sau plantele uscate trebuie adunate. Le poti da foc undeva mai departe de gradina sau le poti aduna pentru compost. La toamna, compostul iti va fi deosebit de util pentru hranirea solului si pentru pregatirea lui de "hibernare".
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului