Legume

#mazare #gradina

Cum se planteaza mazarea

Mazarea  face parte din cele mai vechi culturi, amintindu-se de ea in inscrieri care vorbeau despre grau si orz . Mazarea se cultiva si prinde cel mai bine primavara devreme, cand temperatura solului este de cel putin 1 grad Celsius.


Este adevarat ca o cultura de mazare poate fi usor pretentioasa in primul rand pentru ca nu se cultiva intr-un loc in care anterior a fost plantata o alta leguma.


Iata pasii de care trebuie sa tii cont pentru a planta mazare:


1 Opteaza pentru o zona insorite deoarece mazarea se dezvolta cel mai bine atunci cand este cultivata in spatii luminoase, cu mult soare. De asemenea, este recomandat ca solul sa fie unul usor drenabil, nisipos.


2 Asigura-te ca temperatura din sol (verifica la 5 centimetri adancime) este de 1 – 2 grade Celsius. Daca este mai mica de atat, mai asteapta pentru ca altfel cultura de mazare nu se va prinde.


3 Afaneaza bine solul in care urmeaza sa cultivi mazarea, mai ales daca pamantul este greu si tasat. In acest fel, aerul va circula mai bine, apa va patrunde mai intens in sol ajungand cu usurinta la radacini, precipitatiile vor fi mai bine inmagazinate, iar pamantul per total va fi mult mai benefic pentru cultura.


4 Introdu in fiecare cuib cate 5 – 6  seminte de mazare, la aproximativ 5 centimetri adancime si 30 centimetri distanta intre ele.  Intre randuril paralele trebuie sa fie lasata o distanta de aproximativ 80 de centimetri pentru a nu fi ingradite in niciun fel.


5 Dupa insamantare , poti monta si betele de care se pot agata ulterior firele de mazare. Pe masura ce mazarea creste, directioneaza planta pentru a evita incurcarea acesteia.


6 Instaleaza un sistem de irigare. Mazarea nu se dezvolta aproape deloc daca este seceta si nu are nicio alta sursa de apa. Daca ai un tener foarte mare, ar fi bine sa instalezi un sistem de irigare, insa daca ai plantat mazare doar pe o bucata mica de pamant in gradina, poti face udarea manual, de doua ori pe saptamana in functie de temperaturile de afara.


7 Dupa 50 – 70 de zile de la plantare , mazarea va ajunge la maturitatea si va putea si culeasa. Mai intai se smulg pastaile, dupa care se curata de boabe. Ulterior se pot smulge din pamant radacinile ramase pentru a lasa pamantul sa respire, oferindu-i timp sa se refaca pentru urmatoarea plantare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului