Legume

#seminte mazare #seminte fasole #seminte vinete #seminte ardei #sminte castraveti #seminte rosii #colectare seminte #seminte legume

Cum sa strangi si sa pastrezi semintele de legume pentru anul viitor

Ai avut o recolta bogata anul acesta si vrei sa pastrezi semintele legumelor preferate pentru a te bucura de acceasi recolta si anul urmator? Nimic mai simplu. Invata cum sa colectezi corect si cum sa depozitezi semintele legumelor pentru anul urmator.

Semintele de rosii

Indiferent de soiul de rosii pe care il ai, colectarea semintelor se face in acelasi mod. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cateva fructe sanatoase, coapte bine. Taie-le pe jumatate si indeparteaza pulpa cu seminte. Zdrobeste bine cu ajutorul unei furculite aceasta parte a tomatelor, apoi adaug-o intr-o sita groasa, prin care semintele sa nu poata trece. Spala-le foarte bine pana cand pulpa dispare.

Adauga apoi semintele obtinute intr-un vas cu apa. Semintele bune vor ramane la baza vasului in timp ce semintele neroditoare se vor ridica la suprafata, fiind usor de indepartat.

Pune la uscat semintele pe o bucata de ziar, timp de doua-trei zile.

Semintele de castraveti

Pentru a aduna seminte de castraveti trebuie sa lasi cateva fructe sa ajunga la maturitate. Cand acestia incep sa se coaca, devenind galbeni sunt numai buni pentru a fi culesi si pentru a pastra semintele. Lasa apoi fructele culese la soare, timp de 6-7 zile, avand grija sa-i intorci de pe o parte pe alta si sa-i feresti de umezeala, pentru a nu mucegai. Taie-i apoi pe lungime si scoate semintele cu ajutorul unei linguri.

Spala apoi semintele intr-un vas cu apa pana cand pulpa din jurul lor dispare. Pune semintele pe o bucata de ziar, pe care ai pus in prealabil servetele de bucatarie de unica folosinta si lasa-le la uscat, avand grija sa nu stea unele peste altele. Semintele de castravete trebuie sa se usuce rapid, in caz contrar acestea se vor innegri si nu vor mai fi roditoare.

Semintele de vinete

Lasa cateva vinete sa ajunga la maturitate inainte de a le culege. Taie-le apoi pe jumatate si indeparteaza pulpa cu seminte. Toaca-o apoi marunt si drobeste-o cu ajutorul unei furculite. Spala bine semintele pentru a indeparta pulpa. Pune semintele la uscat intr-un loc intunecat, pe o bucata de hartie.

Semintele de ardei gras, ardei iute, gogosar

Indiferent ca vrei sa pastrezi semintele de ardei iute, de ardei gras sau de gogosar, trebuie sa ii lasi cativa sa ajunga la maturitate si sa ii lasi sa se coaca foarte bine. Taie-i apoi in jumatate si scoate-le semintele. Pune apoi semintele intr-un vas cu apa, pentru a le indeparta pe cele seci cu usurinta (se vor ridica la suprafata). Pune apoi semintele bune la uscat intr-un loc intunecat, pe o bucata de hartie.

Semintele de fasole, soia, mazare

Recoltarea semintelor de fasole, soia sau mazare este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi pastaile sa se usuce in vrej. In acest fel semintele vor ajunge la maturitate si vor fi gata de cules. Ai grija insa deoarece unele soiuri de fasole se desfac cand sunt uscate iar semintele cad. Asdar verifica-le din cand in cand pentru a vedea in ce stare se afla.

Indeparteaza semintele din pastai si lasa-le timp de doua-trei zile pe un ziar pentru a se usca complet.

Pastaile uscate se culeg si se mai pastreaza pentru cateva zile intr-un loc bine ventilat, pentru a se usuca mai bine. Cand pastaile sunt in totalitate uscate poti sa le desfaci si sa alegi semintele pentru cultura viitoare.

Cum depozitezi corect semintele legumelor pana anul urmator

Pregateste cate un plic sau o punga de hartie pentru fiecare leguma in parte. Scrie pe acesta ce tip se seminte sunt precum si anul in care au fost culese. Adauga apoi semintle bine uscate in plicul respectiv. Pentru a te asigura ca nu se va desface poti prinde punga sau plicul cu ajutorul unei agrafe de birou.

Depoziteaza plicurile cu seminte de legume intr-o cutie de carton si adauga intre acestea cateva plicuri cu silicagel, pentru a tine umezeala la distanta.

Depoziteaza cutia intr-un loc uscat si racoros pana la sosirea primaverii.

Atentie! Nu folosi pungi din plastic deoarece acestea favorizeaza producerea umezelii ducand la incoltirea timpurie a semintelor sau la mucegairea acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare