Legume

#legume iarna #gradina iarna #gradina de legume #amenajare gradina #legume

Pregateste din timp gradina de legume pentru iarna

Temperaturile scazute din timpul toamnei si gandul ca iarna geroasa nu iti va ocoli gradina te pot face sa renunti la ideea de a cultiva legume in ultimele luni din an, dar trebuie sa stii ca lucrurile nu stau chiar asa. Sunt destul de multe legume care suporta frigul iernii, iar pe deasupra ai la dispozitie cateva trucuri foarte utile pentru a-ti proteja culturile de gerul iernii.

Curata terenul pentru gradina de iarna

Acum ca ai cules toata recolta de legume de vara, este momentul sa cureti terenul si sa il imbogatesti cu o doza buna de compost. Curatarea terenului va impiedica raspandirea anumitor boli. Odata respectat acest pas, ia o cazma si intoarce pamantul, apoi sparge bucatile mari de sol, pentru a-l aerisi. Sigur ca aceasta tehnica manuala este utila daca ai o gradina mica. In cazul in care ai un teren mai mare, poti folosi o motosapa.

Infiinteaza straturi inaltate

Straturile inaltate sunt perfecte pentru gradina de legume din sezonul rece, intrucat mentin temperatura optima in sol. In plus, straturile inaltate pot fi amenajate inclusiv pe ciment. Ai nevoie de scanduri care sa formeze cadrul stratului inaltat si pamant, iar pe solul de sub stratul inaltat este bine sa folosesti mulci.

Ai grija ca legumele sa beneficieze de soare

Chiar daca legumele de iarna sunt rezistente la frig, ele au in continuare nevoie de caldura soarelui pentru a se dezvolta. Ideal ar fi daca ai putea sa cultivi legumele langa un gard din lemn sau langa un perete din piatra. In timpul zilei, aceste constructii absorb caldura soarelui si o elimina odata cu lasarea serii, astfel incat plantele sa nu inghete.

Protejeaza-ti legumele

Nu toate legumele pot creste in gradina de iarna, deoarece nu au rezistenta sporita la frig, dar sunt si specii care s-au adaptat conditiilor vitrege. Salata verde, ridichile, rucola, broccoli, morcovii si varza sunt doar cateva dintre legumele care pot creste in timpul iernii. Cu toate acestea, este nevoie sa le protejezi de ger, fie cu paturi, fie cu folii din plastic. Pentru legumele mici, chiar si PET-urile taiate pe jumatate pot fi folosite pentru a le proteja in timpul noptilor reci.

Gandeste-te la o minigradina in casa

Daca nu vrei sa ai batai de cap cu infiintarea unei gradini de iarna afara, cel mai simplu ar fi sa pui la punct o gradina de legume in interior. Ai nevoie de ghivece sau lazi din plastic, de pamant fertil si de un spatiu unde legumele ar putea beneficia de lumina zilei.

Sursa foto: vegetablegardenelves.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare