Legume

# asezare legume in gradina # legume in gradina #gradina de legume #legume

Cum se aseaza legumele in gradina. Prietenii si dusmanii plantelor. De exemplu, rosiile nu se sadesc langa castraveti

Poate crezi ca poti planta oricum legumele in gradina. Dar nu este asa. Trebuie sa le asezi corect daca vrei sa ai o recolta bogata.

 

Niciodata in gradina nu este bine sa sadesti rosiile langa castraveti. In schimb, morcovul pastarnacul, patrunjelul si mararul sunt benefice culturii de tomate pentru ca atrag gargarite, calugarite si paianjeni care se hranesc cu daunatorii rosiilor.

Iata cum trebuie sa asezi legumele in gradina pentru a fi aproape de prieteni si departe de dusmani.

Castravetii

Pot fi plantati pe langa fasole, varza, conopida, porumb, salata verde, mazare, ridichii si floarea soarelui, evitand insa zonele cu ierburi aromatice, pepeni si cartofi.

Ceapa

Este bine sa fie plantata pe langa varza, cartofi, capsuni, morcovi, salata, sfecla, rosii, dar sa nu faci greseala sa o plantezi in apropiere de mazare, fasole sau salvie.

Rosii

Tomatele cresc bine pe langa sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, telina, marar, salata verde, pepene si ceapa, dar nu pe langa castraveti, broccoli, conopida, varza sau proumb.

Fasole

Fasolea este compatibila cu porumbul, varza, conopida, sfecla, dovlecii, morcovii, rosiile, capsuni, cimbrul, condurul doameni, galbenelele, dar nu este deloc prietena cu feniculul, usturoiul si prazul.

Morcovi

Acestia cresc foarte bine daca sunt vecini cu ceapa, prazul, usturoiul, rosiile, fasolea, ridichiile, mazarea si salvia, dar nu este bine sa fie langa marar sau anason.

Usturoi

Este bine sa fie plantat langa rosii, morcovi, vinete sau varza, dar este incompatibil cu mazarea si fasolea.

Porumb

Acesta este compatibil, deci poate sa stea pe langa mazare, pepene, dovleac, fasole, soia sau floarea-soarelui, dar nu este bine sa fie pe langa telina si sfecla.

Flori in straturile de legume

Craitele si condurul doamnei fac bine multor legume, pentru ca atrag insecte care le polenizeaza si astfel o sa poti aduna recolte bogate de rosii, cartofi, castraveti, dovlecei, mazare si multe altele. In plus, condurul doamnei este o floare comestibila, care arata bine in salate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului