Cercetatorii romani, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau au creat cel mai iute ardei din lume. Iuteala acestuia este atat de puternica incat irita pielea chiar si prin manusi geoase.
Cercetatorilor le-a luat 23 de ani sa creeze ardeiul cel mai iute din lume.
De asemenea, pe masa cercetatorilor se mai alfa alte peste 1.000 de soiuri de ardei iute, printre care si un hibrid experimental, protejat prin coduri, care a fost desemnat cel mai iute, in cadrul unei conferinte stiintifice desfasurate in Australia.
Ardeiul buzoian, mai iute decat ardeiul Carolina Reaper
Ardeiul american Carolina Reaper era, pana acum, cel mai iute ardei din lume.
Ardeiul buzoian, care este cunoscut sub codul L 13A, are un aspect normal, insa continutul acestuia nu este deloc ceea ce te astepti. Ardeiul este atat de iute incat doar daca este taiat elimina un gaz puternic care provoaca lacrimare si stranut.
In plus, semintele acestuia provoaca usturimi extrem de puternice dac sunt atinse cu mana.
Cercetatorii sustin ca iutimea ardeiului are o legatura directa intre concentratia de capsaicina. Potivit numeroaselor studii, capsaicina prezinta multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea durerii, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si capacitatea de prevenire a cancerului.
”Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentratie de capsaicina de peste 2,4 milioane de unitati pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultura din 2014, de la Brisbane, Australia. Pana in prezent, el nu a fost intrecut de nicio alta creatie in rapoartele stiintifice”, a declarat Costel Vanatoru, directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzau, potrivit adevarul.ro.
O astfel de varietate de ardei este folosita in industria farmaceutica si la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.