Legume

#probleme tomate #alternarioza tomatelor #tomate

Ce trebuie sa stii despre alternarioza tomatelor

Rosiile pot fi preparate in numeroase moduri, motiv pentru care sunt preferate de multi consumatori: ca ingrediente de baza in diferite retete culinare, sunt ideale pentru salata, le poti folosi sub forma de suc de rosii sau pasta de tomate.

Este recomandat sa le consumi cat mai putin gatite pentru a-si pastra proprietatile nutritive. Tomatele sunt bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, si in antioxidanti - benefici organismului tau.

Pana sa ajunga in bucataria ta, rosiile trec printr-un proces indelungat, care presupune evolutia de la samanta la fructul pe care urmeaza sa il consumi. Din pacate, acest proces nu este mereu lipsit de obstacole, iar unul dintre ele este reprezentat de o boala des intalnita la rosii, si anume alternarioza.

Alternarioza tomatelor

Aceasta boala poate afecta planta in toate stadiile ei de evolutie si are efecte asupra tuturor organelor: tulpina, frunze, fructe. Daca alternarioza nu este tratata la timp, dezvoltarea culturii va fi incetinita, iar in stadiu avansat, plantele de tomate se vor usca in totalitate. Desigur, productia de tomate ar fi astfel compromisa.

Alternarioza tomatelor este o consecinta a precipitatiilor excesive, care favorizeaza dezvoltarea ciupercii Alternaria solani.

La temperaturi ridicate, care depasesc 25 de grade Celsius, sporii ciupercii germineaza foarte rapid si, astfel, este declansata boala care ataca planta in intregime.

Cum recunosti alternarioza

Simptomele alternariozei sunt ușor vizibile.

Cand sunt atacate de aceasta boala, pe organele plantelor apar pete brune cu zone concentrice.

Daca planta este atacata in faza de rasad, petele apar mai intai in jurul tulpinii si, daca boala nu este prevenită la timp, acestea vor aparea ulterior si pe frunzele de la baza tulpinii. In timp, petele se extind si la nivelul celorlalte frunze si pot ajunge la fruct.

Cum o tratezi

Alternarioza duce la uscarea plantei doar daca nu este tratata la timp sau prevenita. O metoda eficienta atat pentru prevenirea, cat si pentru combaterea alternariozei o reprezinta folosirea fungicidului polivalent Dagonis®. Acesta lupta impotriva bolii tomatelor prin cele doua substante active pe care le contine, si anume fluxapiroxad si difenoconazol.

Dagonis nu este eficient doar in tratarea alternariozei, ci si a altor boli care pot afecta tomatele, precum fainarea sau patarea cafenie. Aplicat in dozele corecte, acesta va ajuta planta sa aiba o buna stare fitosanitara si sa produca rosii de cea mai buna calitate.

Asadar, pentru a obtine o recolta sanatoasa de tomate este important sa ingrijesti cultura de-a lungul intregii perioade de vegetatie.

Acest lucru presupune atat adoptarea unor masuri de preventie pentru a impiedica aparitia bolilor, dar si combaterea imediata a acestora atunci cand sunt descoperite in stadiu incipient.

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului