Legume

# ingrijire legume vara #gradinarit vara #gradina vara #gradinari #gradina de legume #ingrijire legume

Ce trebuie sa faca orice gradinar in gradina de legume la mijlocul verii

Orice gradinar stie ca vara este perioada in care activitatea in gradina poate fi chiar mai intensa decat primavara. Haideti sa vedem care sunt activitatile care trebuie facute de un gradinar in mijlocul verii intr-o gradina de legume.

Mulcirea terenului

Mulcirea consta in asezarea unui strat de cel putin 5 cm de paie, iarba uscata, rumegus, ace de pin sau frunze tocate pe paman, in jurul tulpinilor legumelor din gardina. Mulciul acopera pamantul protejandu-l de soare si are rolul de a pastra mai bine umiditatea in pamant, dar si de a impiedica dezvoltarea excesiva a buruienilor. Mai mult, pe masura ce el se descompune, contribuie la imbogatirea solului.

Inlaturarea buruienilor

Vara este anotimpul preferat de legume, dar si de buruieni. Este important ca ele sa fie inlaturate prin smulgere cu tot cu radacina, pentru ca fura din umiditatea si substantele nutritive ale legumelor. Mai mult, buruienile pot atrage insectele si parazitii si, daca nu le indepartam, vor produce seminte care vor face ca gradina dumneavoastra sa fie acaparata de si mai multe buruieni.

Buruienile sunt mai usor de extras cand sunt mici sau cand pamantul este umed.

Urmariti daunatorii

Plivitul buruienilor si urmarirea daunatorilor sunt activitati care trebuie sa se desfasoare pe parcursul intregului an, dar in mjlocul verii ele se vor intensifica. Iata la ce ar trebui sa fiti atenti: gandacii de colorado de pe cartofi, moliile de gardina sau de sera - ele se cuibaresc pe orice leguma si pot fi foarte daunatoare daca nu se intervine rapid, mana, puricii de pe castraveti, fluturii albi de varza, melcii, coropisnitele, etc.

Udati gradina pe vreme de seceta

O alta problema cu care se pot confrunta gradinarii in mijlocul verii este lipsa ploii si necesitatea udarii legumelor, uneori chiar zilnic. Daca nu se va face acest lucru, sansele pentru a obtine o recolta buna scad considerabil si e posibil sa fi muncit degeaba pana atunci. Aplicati apa direct pe sol si nu pe frunze pentru a evita imbolnavirea plantelor.

Sistemele de picurare sunt execelente si va pot scapa de foarte multa munca.

Inceperi sa amenajat gradina de legume de toamna

Legumele se incadreaza in doua categorii: legume de vara si legume de toamna. Legumele de vara sunt rosiile, vinetele, ardeii, castravetii, iar cele de toamna sunt varza, morcovii, brocoli, salata sau spanacul. Pe cele din urma cultivati-le in mijlocul verii pentru a va bucura de ele toamna!

Recoltati la timp legumele

Urmariti recolta de legume si inspectati gardina cel putin o data la doua zile pentru a nu permite ca legumele coapte sa cada pe pamant. Daca se va intampla acest lucru, pe langa faptul ca se vor strica si le veti pierde, ele vor atrage deunatori si boli care va pot periclita intreaga recolta. Pe de alta parte, culegand la timp legumele deja coapte, incurajati planta sa produca altele, deci puteti sa cresteti considerabil productia de legume de vara din acel an.

Pentru a beneficia de legume proaspete si sanatoase, puneti in practica toate sfaturile de mai sus si ocupati-va de gradina dumneavoastra pe timp de vara!

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului