Legume

#rosii supermarket #rosii gradina #rosii

Rosiile din supermarket sau rosiile din gradina? De ce sunt mai bune rosiile din gradina

Rosiile sunt unele dintre cele mai apreciate si gustoase legume din lume. Au avantajul ca se gasesc tot timpul anului, numai ca doar vara este anotimpul in care sunt si cu adevarat gustoase. De cate ori nu te-ai dus la un supermarket, mai ales iarna, iar privirea ti-a fost atrasa de rosiile absolut superbe din galantare? Cu forme mari, rotunde, apetisante, rosiile te-au convins si le-ai cumparat. Numai ca gustul lor te-a dazamagit.

Este limpede ca nimic nu se compara cu adevarata rosie de gradina, mare si zemoasa, care transforma orice salata intr-un festin culinar.

Trei motive pentru care rosiile din gradina sunt mai bune decat cele din supermarket

1. In primul rand, rosiile din gradina cresc in pamant natural, fara chimicale. Nutritia tomatelor de gradina este superioara, mai ales daca se foloseste gunoi de grajd ori alte ingrasaminte organice. Daca ne imaginam ca planta este o uzina, pamantul fertil din gradina furnizeaza materii prime incomparabil superioare celor pe care le furnizeaza substratul obosit de sera industriala.

2. In gradina se pot cultiva soiuri de rosii, care in sistem industrial sunt evitate din motive lesne de inteles: suculente, cu coaja subtire, forme neregulate etc.

3. Rosiile de gradina nu sunt niciodata "fortate". Sunt lasate mereu pana in momentul in care se coc foarte bine si devin suculente. Atunci este momentul in care devin cu adevarat delicioase, pentru ca planta le alimenteaza cu substante nutritive pana in momentul recoltarii.

Trei motive pentru care rosiile din supermarket nu sunt ca cele din gradina

1. Spre deosebire de rosiile de gradina, cele din supermarket sunt mereu "fortate" si nu sunt culese niciodata la termen. Sunt acele faze cunoscute mai ales de specialisti, ca "preparga" si "parga", sau altfel spus faza in care abia se declanseaza procesul de maturare.

Chiar si asa, maturarea rosiilor continua pe durata depozitarii si a transportului acestora, astfel ca tocmai aici intervine dereglarea. Spre deosebire de rosiile maturate pe planta, in acest caz maturarea se produce consumand din rezerva acumulata, ceea ce conduce la o saracire in elementele care dau gustul bun. De aceea, de multe ori ai senzatia ca mananci ceva fara gust.

2. Rosiile care sunt produse pentru vanzare in supermarket trebuie sa indeplineasca o importanta conditie: sa fie extrem de aspectuoase. In schimb, rosiile de gradina nu arata asa. Au diferite forme, rotunde, ovale, lunguiete, dar la gust nu le bate nimeni.

Rosiile din supermarket iti iau fata doar prin forma lor. Au mereu coaja groasa si pulpa ferma, pentru a rezista la transport si pastrare. Gustul ii intereseaza mai putin pe marii producatori, deoarece cumparatorii fac alegerea in functie de aspect.

3. Nu in ultimul rand, rosiile care se vand in supermarket sunt produse in monocultura, adica in sere in care se folosesc preponderent ingrasaminte chimice dozate sa produca fructe cu o anumita infatisare, care le asigura sanse mai mari sa fie cumparate.

Este bine de stiut si de unde isi trag rosiile de gradina acel gust minunat. Ei bine, tocmai din solul roditor. Rosiile de gradina au si o compozitie chimica ce nu poate fi egalata de tomatele cultivate in monocultura si fertilizate chimic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare