Legume

#cadere flori #flori tomate #flori rosii #rosii gradina #ingrijire rosii #rosii

Caderea florilor la rosii! Cauze si ce trebuie sa faci

Caderea florilor la rosii este o problema frecventa care apare din cauza multor factori. Afla care sunt cauzele care provoaca caderea florilor si ce trebuie sa faci pentru ca rosiile din gradina ta sa rodeasca fara probleme.

Temperaturile extreme

Noptile reci, in general cu temperaturi care scad sub 12 grade Celsius sau perioadele toride, cu temperaturi care depasesc 32 de grade Celsius pe timpul zilei si 23-24 de grade Celsius pe timp de noapte vor provoca caderea rodului la rosii care, in aceste conditii meteo, se vor chinui doar sa supravietuiasca. Pentru o productie buna de rosii, temperatura optima pe timp de zi ar trebui sa fie intre 23-29 de grade Celsius.

Polenizare insuficienta

Atunci cand temperaturile sunt prea ridicate sau prea scazute, insectele nu sunt active in gradina. In acest caz, nu foarte multe flori ajung sa fie polenizate. In plus, daca nu exista umiditatea potrivita polenul nu va ajunge la flori.

Umiditate necontrolata

Rosiile au radacini adanci. Daca nu sunt udate atat cat trebuie, radacinile nu se dezvolta suficient, iar planta va fi firava, din aceasta cauza. Umiditatea potrivita pentru rosii este de 40-70%.

Fertilizare nepotrivita

Rosiile au nevoie de hrana din belsug. Nitrogenul incurajeaza cresterea unor frunze viguroase. In cazul in care plantei ii este adaugat prea mult nitrogen, fara sa fie adaugate fosfor si potasiu, este posibil ca planta sa faca mai multe frunze decat fructe.

Plantele au prea multe flori

Atunci cand o planta de tomata sanatoasa are prea multe flori, acestea vor consuma resursele intregii plante. Unele dintre ele nu vor supravietui si vor cadea.

Ce masuri poti sa iei

Pentru ca temperatura de afara nu poate fi controloata si nici umiditatea solului, exista cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a ajuta planta sa rodeasca:

  • Nu planta rosiile prea timpuriu, la inceput de sezon. Apoi, alege soiuri care sunt potrivite climatului in care intentionezi sa le plantezi. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai scazute, planteaza soiuri timpurii pentru ca acestea sunt mai tolerante la noptile reci. In regiunile ceva mai calduroase, plateaza soiuri tolerante la caldura, care vor rodi in perioadele cu temperaturi ridicate.
  • Atunci cand se produce inflorirea, scutura usor plantele pentru a se imprastia polenul. Mai poti ajuta polenizarea, plantand flori care atrag insectele in jurul tomatelor. In zonele uscate, ajuta polenul sa ajunga la planta de rosie.
  • Plantele de rosii vor trebui sa aiba de aproximativ jumatate de litru de apa pe saptamana, inclusiv apa provenita de la ploaie. Evita sa uzi rosiile in fiecare zi, dar uda-le bine de cateva ori pe saptamana, pentru a le ajuta sa isi dezvolte radacini adanci si puternice.
  • Hraneste rosiile corespunzator, cu fertilizatorul potrivit pentru aceste plante, o data la 3-4 saptamani. Evista sa folosesti prea mult nitrogen.
  • Unii gradinari care cresc rosii ajung sa ciupeasca prea mult din florile plantei, care sunt in plus. Atunci cand sunt prea multe flori, de obicei se lasa doar cele potrivite. Numara florile si lasa fructele sa se dezvolte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului