Legume

#patrare ceapa #uscare ceapa #ceapa gradina

Cand se scoate ceapa din gradina pentru a fi pusa la uscat si pastrata peste iarna

Recoltarea cepei pentru a fi uscata si pastrata peste iarna depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul de ceapa, conditiile climatice locale si preferintele personale. Cu toate acestea, iata cateva indicatii generale pentru recoltarea si uscarea cepei:

 

1. Observa plantele cu atentie

Majoritatea tipurilor de ceapa sunt gata pentru recoltare atunci cand bulbii devin fermi si incep sa se usuce. De asemenea, frunzele si tulpina cepii se usuca si devin maronii. Acesta este momentul in care ceapa trebuie scoasa din pamant. In caz contrar, daca este lasata prea mult in sol fie va putrezi, fie va incepe sa inmugureasca. 

2. Alege o zi insorita

Recolteaza ceapa intr-o zi uscata si insorita. Solul trebuie sa fie uscat la usprafata pentru a nu afecta calitatea cepei. 

3. Scoate ceapa cu grija si las-o sa se usuce

Scoate ceapa cu grija pentru a nu o rupe. Evita folosirea unei sape. Este indicat sa recoltezi ceapa cu mana. Aceasta ar trebui sa iasa usor din sol, prin smulgere. Daca nu este posibil foloseste o lopata, insa ai grija sa nu tai ceapa in acest proces. 

Lasa ceapa pe sol, timp de o zi, pentru ca pamantul de pe aceasta sa se usuce. Scutura apoi cepele de pamant si taie-le fruzele si tulpina.

Lasa apoi ceapa sa se usuce intr-un loc bine aerisit si umbros timp de cateva zile pana cand stratul exterior devine uscat si cartonat la atingere.

4. Depozitarea cepei pentru iarna

Dupa ce ceapa s-a uscat corespunzator, poti sa o pastrezi intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi o pivnita sau o camara. Pune ceapa intr-un sac de iuta sau in alte recipiente care au aerisire, pentru a nu se aburi deoarece se va strica. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului