1. Observa plantele cu atentie
Majoritatea tipurilor de ceapa sunt gata pentru recoltare atunci cand bulbii devin fermi si incep sa se usuce. De asemenea, frunzele si tulpina cepii se usuca si devin maronii. Acesta este momentul in care ceapa trebuie scoasa din pamant. In caz contrar, daca este lasata prea mult in sol fie va putrezi, fie va incepe sa inmugureasca.
2. Alege o zi insorita
Recolteaza ceapa intr-o zi uscata si insorita. Solul trebuie sa fie uscat la usprafata pentru a nu afecta calitatea cepei.
3. Scoate ceapa cu grija si las-o sa se usuce
Scoate ceapa cu grija pentru a nu o rupe. Evita folosirea unei sape. Este indicat sa recoltezi ceapa cu mana. Aceasta ar trebui sa iasa usor din sol, prin smulgere. Daca nu este posibil foloseste o lopata, insa ai grija sa nu tai ceapa in acest proces.
Lasa ceapa pe sol, timp de o zi, pentru ca pamantul de pe aceasta sa se usuce. Scutura apoi cepele de pamant si taie-le fruzele si tulpina.
Lasa apoi ceapa sa se usuce intr-un loc bine aerisit si umbros timp de cateva zile pana cand stratul exterior devine uscat si cartonat la atingere.
4. Depozitarea cepei pentru iarna
Dupa ce ceapa s-a uscat corespunzator, poti sa o pastrezi intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi o pivnita sau o camara. Pune ceapa intr-un sac de iuta sau in alte recipiente care au aerisire, pentru a nu se aburi deoarece se va strica.