Legume

#ingrijire conopida #conopida gradina #plantare conopida #conopida

Cultivarea conopidei: de la plantare la recoltare

Conopida este o recolta de sezon rece, fiind considerata un descendent al verzei salbatice. Aceasta este mai dificil de crescut comparativ cu alte legume din familia sa din cauza faptului ca nu tolereaza nici caldura si nici frigul in exces. Iar acesta este si motivul pentru care se considera mai potrivit sa cultivi cultura de conopida in special toamna.

De la plantare, ingrijire si recoltare, iata tot ce trebuie sa stii despre cultivarea conopidei.

Plantarea conopidei

Conopida se cultiva in gradina sau pe camp, in momentul plantarii fiind necesar sa tii cont de aspecte precum temperatura, solul, sau lumina.

Referitor la temperatura, conopida creste cel mai bine atunci cand valorile sunt cuprinse intre 10 si 25 de grade Celsius. In cazul unor temperaturi prea scazute sau prea ridicate pentru o perioada mai mare de timp, planta nu va avea parte de o dezvoltare corespunzatoare.

Conopida nu are preferinte ridicate in ceea ce priveste solul, doar cele argiloase nefiind recomandate. Recomandat este insa ca solul in care o plantezi sa fie bine drenat, reaven si bogat in materii organice. Poti chiar inainte de plantare sa adaugi compost in pamant pentru ca acesta sa fie mai fertil.

Cerintele fata de lumina sunt unele moderate, conopida preferand totusi zonele insorite, astfel incat este bine sa te asiguri ca o cultivi intr-un loc in care are cel putin sase ore de soare zilnic.

Ingrijirea conopidei

In ceea ce priveste ingrijirea conopidei, trebuie sa ai in vedere preferintele acesteia fata de umiditate. Aceasta planta necesita o udare consistenta a solului, saptamanal sau mai des in perioadele de seceta, acestea reprezentand un pericol pentru dezvoltarea tulpinii si formarea capatanii false. In plus, pentru a mentine umiditatea solului, poti lua in calcul adaugarea unui strat de mulci la baza.

De asemenea, in momentul in care capatana conopidei s-a format si prezinta un diametru de doi – trei centimetri, este important ca soarele sa nu bata direct catre aceasta. Pentru a ii oferi umbra necesara, prinde usor frunzele exterioare ale plantei deasupra capatanii cu ajutorul unei benzi, sfori sau material. Acest lucru o va proteja de soare si o va ajuta sa obtine acea culoare alba specifica.

Recoltarea conopidei

De regula, recoltarea conopidei are loc incepand cu luna septembrie si trebuie facuta atunci cand capatana este alba, are diametrul dorit si mugurii inchisi. Recoltarea la timp este esentiala, in cazul in care vei realiza acest proces mai tarziu, mugurii capatanei vor incepe sa se deschida.

Conopida poate fi recoltata in doua moduri: fie prin taierea capatanii, impreuna cu cateva frunze pentru a il mentine protejat, fie prin scoaterea intregii plante din pamant.

Cand se apropie perioada de recoltare, este posibil sa observi cum capetele conopidei au ramas prea mici si incep deja sa se deschida. Din acel moment acestea nu vor mai creste, fiind astfel necesar sa le recoltezi. Totodata, daca conopida are un aspect aspru si prea matur, aceasta va trebui aruncata.

Depozitarea intregii plante de conopida trebuie facuta intr-un loc uscat si racoros, iar daca ai recoltat doar capatanele, le poti pune intr-o punga de plastic si sa le pastrezi la frigider.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului