Legume

#ceapa #putregai #boli ceapa #putregai cenusiu #putregai alb

Boli grave ce afecteaza ceapa: putregaiul alb si putregaiul cenusiu

Bolile care afecteaza cel mai des ceapa sunt putregaiul alb si putregaiul cenusiu. Afla cum iti poti proteja ceapa in gradina sau dupa de aceste boli provocate de ciuperci.


Cepele sunt atacate de cu mult inainte de recoltare , chiar daca uneori simptomele apar la mai multe saptamani dupa recoltare. Afla care sunt bolile cele mai grave pentru ceapa din gradina ta.


Putregaiul alb


Putregaiul alb apare dupa infestarea cu ciuperca Sclerotium cepivorum, care distruge bulbii de ceapa si ramane in continuare in pamant.

Simptomele infestarii cu putregaiul alb apar de obicei intre mijlocul verii si inceputul toamnei. Primul semn ca planta a fost afectata il ofera frunzele, care se ingalbenesc si se inmoaie. Daca vremea este ploiasa, planta nu se va inmuia, dar va deveni usor de smuls din pamant.

Dupa ce ataca radacinile plantei, putregaiul alb incepe sa consume bulbul. Baza bulbului va fi infestata la inceput de un , iar la scurta vreme apar structuri micotice negre si rotunde pe suprafata acestuia.

Sclerotium cepivorum este una dintre putinile ciuperci care nu se inmulteste prin spori, dar isi lasa sclerotii activi in pamant pentru o perioada foarta lunga de timp. Daca pamantul din gradina ta a fost contaminat cu acesta ciuperca periculoasa, nu vei mai putea cultiva in aceeasi zona ceapa, dar nici usturoi sau praz, alte legume pe care ciuperca le poate ataca.

Nu exista substante chimice care pot steriliza pamantul infectat de putregaiul alb, iar ciuperca poate ramane inactiva pana la 15 ani. Cand sunt plantate legume din familia cepei in solul infectat, substantele chimice produse de acestea activeaza sclerotii ciupercii, care infecteaza bulbul si se reproduce.

Putregaiul alb nu se poate reproduce si nu ataca plantele cand temperaturile depasesc 20 de grade, astfel ca ataca mai ales culturile de toamna.


Putregaiul cenusiu


O alta boala provocata de o ciuperca, putregaiul cenusiu apare dupa infestarea cu Botrytis Allii, ale carei efecte pot fi observate abia la cateva saptamani dupa recoltarea cepei.

Mucegaiul arata bulbii de ceapa din zona coditei, dar coboara apoi poate distruge intreg bulbul. Varietatile albe de ceapa sunt mai expuse acestei ciuperci fata de cele rosii.

Ceapa infectata va incepe sa se inmoaie cateva saptamani dupa recoltare si va fi apoi acoperita de un mucegai dens de culoare gri, urmat de aparitia unor formatiuni negre ale ciupercii.

Pentru a preveni raspandirea acestei ciuperci, nu mai planta timp de cel putin trei ani ceapa in zona din care ai recoltat bulbii afectati de Botrytis Allii. Evita folosirea ingrasamintelor cu azot dupa luna iulie. Acestea mentin bulbul umed si riscul infestarii este mai ridicat. Uda plantele in mod regulat daca vremea este uscata.

Dupa recoltare, uscarea rapida a bulbilor este foarte importanta. Pastreaza ceapa la soare, cu radacinile expuse, dar acopera-o atunci cand ploua. Dupa ce s-a uscat depoziteaza doar bulbii sanatosi si tari, pentru a te putea bucura de o recolta de ceapa sanatoasa.

Sursa foto: Simplyseedsandplants.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului