Legume

#legume #ceapa #cartofi #castraveti #gradina de legume

Cum sa amenajezi prima gradina de legume

Daca esti constient de beneficiile asupra sanatatii pe care le are o dieta cu multe legume, ai spatiu pentru o gradina si nu stii de unde sa incepi, iti oferim noi toate informatiile necesare pentru ca, in scurt timp, sa ai pe masa chiar legume din gradina ta.



1 Incepe cu o portiune mica

Nu te entuziasma prea tare de la inceput, chiar daca abia astepti sa vezi recolte bogate si legume care indoaie crengile cu roadele lor. Gradinile de mari dimensiuni cer multa munca, de care nu esti constient de la bun inceput.
Deci, daca esti nou in arta gradinaritului, incepe cu o gradina de patru metri patrati. Partea buna e ca o poti extinde oricand, daca nu se mai saturi de legumele proaspete si bine crescute.


2 Alege o locatie

Ideal ar fi o locatie care beneficiaza de cat mai mult soare posibil pe toata durata zilei. Alege o zona care nu e circulata, la care nu au acces oricand copii sau animalele de casa si pe care o poti chiar ingradi, daca-ti doresti asa ceva.
Solul trebuie sa fie usor de lucrat, cu un drenaj bun si sa nu existe obstacole in jur, de genul constructiilor, copacilor mari, bancilor sau parcarii de masini.


3 Examineaza solul

Cel mai bun sol este cel nisipos. Daca vrei sa afli tipul solului existent in gradina ta, ia in mana o bucata de pamant si strange-o intre degete. Daca se faramiteaza repede, ai un sol nisipos .
Daca ai posibilitatea, ia o mostra de pamant pentru a o testa si a afla nivelul PH-ului sau existenta unor nutrienti importanti cum sunt nitrogenul sau potasiul.

Ar fi bine sa tratezi pamantul cu niste compost inainte sa sadesti ceva in el. Compostul presupune orice material biodegradabil (frunze, coji, scoarta de copac , ace de brad etc)din care poate fi obtinuta o pasta care se amesteca cu pamantul.

Orice ai folosi pentru copost, ar fi bine sa-l aplici des: o data primavara si o data toamna. Imbunatatirea calitatii pamantului se face abia peste cateva sezoane de tratament.


4 Inalta gradina

Adauga un surplus de pamant pentru ca gradina sa sa se ridice peste nivelul solului cu 15-20 de cm. Iti va fi mai usor sa sapi gropi adanci pentru legume, sa le uzi si sa le ingrijesti, mai ales daca ai ceva probleme cu spatele si nu poti sta aplecat pentru durate indelungate de timp.


5 Ce poti planta in gradina de legume

Primul pas este sa cumperi pungi de seminte de la orice magazin, dar le poti comanda si pe internet, direct din catalog. Orice varianta ai aplica, alege seminte de calitate, cu certificat de autenticitate. Nimeni nu vrea sa munceasca ore intregi si sa nu iasa nimic sau sa se aleaga cu niste rezultate dezastruoase.

Daca e vorba de o , evita plantele care ocupa mult loc: porumb, dovleac etc.
Cel mai usor de rescut si ingrijit legume sunt ceapa, fasolea, castravetii si cartofii.

Rosiile si ardeii iuti trebuie crescute de la stadiul de seminte la cel de rasaduri in ghivece cu pamant, in casa, cu aproape 8 saptamani inainte sa le transplantezi afara.


6. Perioada ideala

Majoritatea legumelor pot fi plantate cand incepe vremea buna. Cea mai frecventa greseala este sa te iei dupa starea vremii si sa nu ai rabdare sa inceapa si primavara calendaristica, pentru a evita orice pericol de inghet.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului