Legume

#beneficii #grau #intrebuintare #grau incoltit

Grau incoltit: cum sa-l obtii si cum sa-l folosesti

Graul incoltit se obtine odata cu trecerea semintelor de grau din stare latenta in stare activa.

Afla cum poti obtine graul incoltit, care sunt traditiile ce-l implica si modul de folosire al acestuia in medicina naturista .

Cum pui graul la incoltit?

Pentru a incolti, graul are nevoie de un mediu umed, de lumina si caldura. Poti pune graul la incoltit in pamant sau intr-un vas special cu vata umezita.

In ghiveci, graul poate fi pus intr-un strat subtire de pamant de flori . Locul ideal pentru incoltirea graului este pervazul, unde semintele vor beneficia de cat mai multa lumina naturala, dar si o temperatura potrivita (cand langa pervaz este instalat un calorifer).

Atunci cand graul va fi consumat, nu se recomanda folosirea pamantului. Pune semintele de grau intr-un borcan de sticla transparenta. Poti folosi si o farfurioara sau un alt vas, insa borcanul de sticla va mentine o temperatura potrivita pentru grau si il va feri de curentii de aer.

Daca pui graul pe un strat de vata, asiguri mai bine umezeala acestuia, insa vata nu este intodeauna necesara. Poti pune semintele de grau intr-un borcan si poti turna apa peste ele. Atentie, nivelul apei nu trebuie sa fie prea ridicat, altfel semintele se vor ineca. Toarna usor apa pentru a te asigura ca nivelul apei nu depaseste inaltimea semintelor, lipsindu-le astfel de oxigenul necesar pentru germinare .

Grau pus la incoltit de Sfantul Andrei

Cea mai importanta traditie legata de graul incoltit este legata de ziua de 30 noiembrie, cand ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei.

Fiecare membru al familiei seamana grau intr-un recipient separat si asteapta incoltirea lui. De Anul Nou, se spune ca cel al carui grau a incoltit si s-a dezvoltat cel mai bine va avea cel mai mult noroc in anul urmator.

Un alt obicei asociat cu graul si Sfantul Andrei este "Pomana lupului" sau "Noaptea lupului". In unele sate, copiii arunca in jurul casei cu faina de grau in noaptea de 30 noiembrie. Credinta populara spune ca lupul va accepta darul si nu le va ataca animalele.

Utilizarea in medicina

Graul incoltit contine cantitati importante de enzime si fitohormoni, alaturi de un continut bogat de minerale si vitamine.

100 grame de germeni de grau contin o cantitate ridicata de fosfor (1050mg%), magneziu (342mg%) si calciu (71mg%). Vitaminele gasite in germeni de grau includ: A, B, D, E, K si PP.

Graul incoltit este folosit ca remediu natural pentru orice boala a sangelui, fiind indicat mai ales in tratamentul naturist al anemiei. Germenii de grau au si un efect puternic de detoxifiere a ficatului si stimuleaza glanda tiroida. Clorofila din graul incoltit are un puternic efect antioxidant.

Sucul de grau incoltit

Sucul de grau incoltit este un remediu natural, usor de obtinut din plante crescute aproximativ 10-15 cm. Este recomandata consumarea lui imediat dupa presare.

Pentru a obtine toate beneficiile nutritionale ale sucului de grau este recomandata folosirea unui storcator cu ax melcat. Graul incoltit stors cu ajutorul unui mixer sau a unei masini de tocat isi pierde o parte din calitati.


Sursa foto: Medside.ru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului