Gradini spectaculoase

#gradina #italia #amenajarea gradinii #gradini spectaculoase #gradinile Vilei d'Este

Cele mai frumoase gradini: Istoricele gradini ale Vilei d'Este

Gradinile Vilei d'Este din Tivoli, Italia, figureaza pe lista UNESCO a monumentelor de patrimoniu si ocupa locul 5 intr-un top al celor mai frumoase gradini din lume. Monument reprezentativ al stilului manierist-baroc, gradinile din Tivoli si-au pus amprenta asupra amenajarilor peisagistice din Europa. Iata o prezentare succinta a uni spatiu de vis populat cu nimfe, grote, muzica si spectaculoase jocuri de apa.

Monument de arhitectura renascentista

Fiului Lucreziei Borgia si al lui Alfonso I d'Este, cardinalul Ippolito II d'Este, ii datoram existenta minunatului ansamblu arhitectural si peisagistic care a facut din Tivoli un reper european in perioada renascentista. Numit guvernator de Tivoli, Ippolito d'Este a pus bazele ansamblului inca din 1560, cu ajutorul pictorului, arhitectului si arheologului Pirro Ligurio si al arhitectului Alberto Galvani. Palatul, ridicat pe bazele unei foste manastiri benedictine, este o constructie masiva cu trei etaje si gradini intinse pe 4,5 hectare.

Sursa foto: wikimedia.org

Decor de poveste

Gradinile palatului se intind de-a stanga si de-a dreapta aleii principale de acces in resedinta nobiliara a familiei d'Este. Cinci alte alei intersecteaza drumul principal separand gradinile vilei d'Este in zone distincte. Jocurile de apa creionate de arhitectii care si-au pus amprenta asupra acestui loc sunt impresionante. Peste 500 de fantani si cascade impanzesc grdinile din Tivoli intr-un decor de poveste din care nu lipsesc nimfele, faunii, grotele inundate sau cascadele spanzurate.

Sursa foto: photoshelter.com

Patronata de Neptun

Bogata in izvoare, zona i-a permis cardinalului d'Este sa isi duca la capat planul de a crea o imparatie a lui Neptun in mijlocul unui decor floral splendid. Axul central a gradinilor se termina, de altfel, in fata maiestuoasei Fantani a lui Neptun. Dealurile din apropiere sunt pline de arbori si arbusti decorativi pentru un decor adecvat nimfelor plasate in cele 500 de fantani ale parcului.

Sursa foto: italy-weekly-rentals.com

Fantana muzicala

Apa a fost atat de bine pusa la treaba in magica gradina a vilei d'Este incat aerul dintr-o pestera-bazin este impins cu forta prin tuburile unei orgi creand o muzica naturala surprinzatoare.

Sursa foto: panoramio.com

Pretul unui bilet pentru vizitarea gradinilor si palatului este de 8 euro, dar mai mult ca sigur vei avea nevoie de 2-3 vizite pentru a acoperi intreaga suprafata a minunatului ansamblu din Tivoli.

Sursa foto principala: wikipedia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului