Gradini spectaculoase

# gradini #paris #gradini spectaculoase #jardin des tuileries

Cele mai frumoase gradini: Jardin des Tuileries, bijuteria romanticului Paris

Daca planuiesti o vacanta in romanticul Paris, ai grija sa te bucuri si de cea mai importanta si mai veche gradina franceza, Jardin des Tuileries. Insasi Caterina de Medici si-a manifestat dorinta amenajarii acestui paradis verde, in anul 1564, odata cu constructia Palatului Tuileries.

Parte integranta a teritoriului cuprins intre Luvru si La Defense, gradinile Tuileries sunt unele dintre cele mai mari atractii ale Parisului, atat prin frumusetea lor aparte, cat si prin pozitionarea centrala in capitala indragostitilor.

Amenajare in stil italian, aer pur parizian

Gradinile Tuileries au fost amenajate initial in stil italian, din dorinta Caterinei de Medici ca parcul sa ii aminteasca de orasul sau natal, Toscana. In anul 1660, gradina a fost refacuta de celebrul gradinar care a proiectat si Palatul Versailles, Andre Le Notre, in stil frantuzesc.

Cele sase alei dispuse longitudinal si cele opt transversale delimiteaza zone verzi infrumusetate de arbori maiestuosi, peluze si randuri de flori incantatoare. In timpul plimbarii, vei intalni si o fantana de epoca, o grota si o menajerie. Peisagistul Andre Le Notre a construit si un bazin rotund la estul aleii centrale si unul octogonal la vestul acesteia.

Aleile gradinii dezvaluie si superbe statui de marmura. Chiar la intrarea principala, vizitatorii sunt intampinati de doua statui realizate de Antoine Coysevox, zeul Mercur si "Faima calarind un cal inaripat".

Interesant este ca, inca din secolul al XVIII-lea, gradinile Tuileries detineau cafenele cochete, toalete publice, chioscuri si bancute. Dupa ce Palatul de Tuileries a fost daramat la sfarsitul secolului al XIX-lea, vizitatorii au putut admira o priveliste incantatoare dinspre Luvru, catre Arcul de Triumf.

In partea vestita a gradinilor Tuileries, exista doua cladiri construite de Napoleon al III-lea al Frantei. Una dintre acestea gazduia o sera de portocali, iar acum este un muzeu de arta moderna (Musee de l'Orangerie). Cealalta era o sala dedicata jocului "jeu de paume", similar tenisului, in prezent adapostind muzeul Galerie Nationale du Jeu de Paume, unde se organizeaza expozitii de arta contemporana.

Cat te costa vizita in gradinnile Tuileries

Iata o veste grozava: intrarea in gradinile Tuileries este gratuita. Parcul este deschis pe toata durata anului, de dimineata pana seara!

Sursa foto: worldtoptop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului