Fructe

#culegere struguri #vita-de-vie #struguri

Cum sa culegi strugurii din vita-de-vie

Strugurii se culeg relativ usor, ceea ce este ceva mai complicat este alegerea momentului potrivit in care poti sa strangi recolta produsa de vita-de-vie. In functie de soiurile de struguri pe care le ai, de zona in care locuiesti si ce ai de gand sa faci cu acestia, poti sa stii si cand este potrivit sa ii culegi.

Cand se culeg strugurii

Strugurii se culeg in functie de ceea ce urmeaza sa faci cu ei. Daca ai doar o mica vie in gradina de langa casa, va trebui sa iti folosesti simturile ca sa stii daca strugurii sunt copti si pot fi culesi.

Gustul pe care il au aceste roade minunate ale vitei-de-vie este principalul indicator dupa care sa te ghidezi. Fiecare soi de struguri are o aroma specifica, asadar este bine sa stii ce gust ar trebui sa aiba soiul din gradina ta. In cazul in care nu stii, atunci culege strugurii, cand sunt dulci si ai grija sa nu devina pre copti pentru ca vor incepe sa se stafideasca. Felul in care arata bobul de strugure este iarasi un indicator important. Acesta trebuie sa fie plin si sa aiba o culoarea uniforma. Culoarea samburilor este un alt indiciu ca strugurii s-au copt, aceasta devenind din alb in bronz si apoi maroniu, cand strugurele este copt. Tine cont, ca o data ce au fost culesi din vita-de-vie, strugurii nu se mai coc, de aceea este important sa ii culegi la momentul potrivit, cand au atins dulceata potrivita.

Strugurii pentru vin se culeg la inceput de toamna. Acestia au un continut mai mare de zahar fata de strugurii de masa, de aceea recolta pentru vin se strange cu 2-3 luni mai tarziu dupa ce au fost culesi strugurii pe care ii mananci.

Strugurii pentru dulceata se recolteaza inainte ca acestia sa fie complet copti. Atunci cand sunt folositi pentru gemuri, dulceata sau jeleuri, strugurii se mai amesteca si cu alte ingrediente, printre care si zahar, asadar este nevoie sa fie culesi ceva mai devreme. In acest fel, aceste produse pe care urmezi sa le prepari din struguri nu vor iesi foarte dulci.

Strugurii culesi pentru a face strafide vor fi lasati pe vita-de-vie 3-4 zile in plus. Continutul de zahar va creste, iar stafidele vor fi mai dulci si gustoase.

Cum se culeg strugurii

Alege o zi insorita in care sa culegi strugurii din vita-de-vie, pentru ca atunci acestia au cel mai ridicat continut de zahar si se vor pastra mai bine daca nu sunt uzi.

Pentru a culege efectiv strugurii, apuca cate un ciorchine cu o mana si taie-l de pe ramurile viei cu ajutorul unui foarfece sau cu un cutit ascutit. Este dificil sa incerci sa rupi ciorchinele si ai putea sa distrugi si boabele, de aceea cel mai bine este sa folosesti o ustensila. Asaza apoi fiecare ciorchine in ladite sau in galeata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului