Afinele
Afinelor le place pamantul acid cu un pH cuprins intre 4.5 si 5. De esemenea, pentru a rodi intens, ele au nevoie de un sol bine drenat si de soare din plin. Odata plantate, trebuie udate pentru a pastra umede radacinile. Poti adauga un element acid ca muschiul de turba Sphagnum in sol, pentru a avea succes cu afinele.
Zmeura
Zmeura este o planta viguroasa, asa ca se recomanda plantarea in recipiente de cel putin 30 cm latime. La fel ca si afinele, semintele de zmeura se planteaz intr-un sol bine drenat si intr-un loc insorit. Pentru a le da un bun start, ofera-le si ceva compost. Zmeura creste la inaltimea de 4 - 6 m, tulpina ei incepand sa se arcuiasca pe masura ce fructele se coc. Daca o plantezi intr-un ghiveci, vei avea nevoie de un spalier pentru sustinere.
Citricele
Soiurile de citrice sunt mult mai variate si nu se limiteaza doar la lamai, ele incluzand portocalii, Kumquatsul si grapfruitul. Cultivarea citricelor intr-un climat cu iarna calda este usoara daca se face corect. Un detaliu important in cazul acestor fructe este urmarirea nivelului de sare din sol. Daca nivelul este prea mic, cresterea lor va fi lenta, iar frunzele vor fi arse pe margine. Pentru a mentine cantitatea de sare corespunzatoare, drenarea corecta a solului este cruciala. Cand prognoza meteo anunta scaderea temperaturilor, este necesar un strat suplimentar de mulci.
Perele pitice
Multe din fructele traditionale (pere, prune, piersici, cirese, smochine, nectarine) functioneaza bine in varianta pitica. Pomii fructiferi pitici sunt ideali pentru ghivece, ei fiind foarte decorativi. Un copac pitic este delicat, asa ca trebuie asezat intr-un loc ferit de vant. Daca nu este autopolenizant, va trebui sa il insotesti cu o alta planta, astfel incat fructele sa poata poleniza - in caz contrar, vor creste doar frunze verzi.
Capsunile
Plantate in gradina, capsunile au nevoie de spatiu pentru a se raspandi. Pe o terasa, insa, poti merge pe verticala. Exista doua tipuri de capsuni - cele care rodesc in iunie si cele care rodesc pe tot parcursul verii. Cand cultivi capsuni, asigura-te ca radacinile sunt complet acoperite in sol, dar si ca mugurele este deasupra pentru a primi aer curat. Acoperirea lui poate duce la putrezirea radacinii, ceea ce nu vrem sa se intample. Se pot alege soriuri rezistente la boli, dar chiar si asa, fructele delicoase pot fi afectate uneori de bacterii sau ciuperci. Pentru ca vrei sa consumi produsele, nu poti utiliza substante chimice, asa ca va trebui sa acorzi o atentie maxima fructelor cultivate in spatii mici.