Fructe

#crestere fructe #gradina #fructe

5 fructe pe care nu credeai ca le poti creste in gradina

Unele fructe sunt plantate din seminte, in timp ce altele sunt achiztionate cu radacina goala, balotate sau ingropate. Indiferent de forma, fructele sunt mai usor de cultivat decat ai crede, fiind foarte populare in gradinile de acasa. Ele pot creste in tufisuri, in ccopaci, in ghivecele de pe terasa sau chiar sub forma de plante agatatoare. Iata 5 fructe pe care le poti cultiva usor si singur in gradina ta.

Afinele

Afinelor le place pamantul acid cu un pH cuprins intre 4.5 si 5. De esemenea, pentru a rodi intens, ele au nevoie de un sol bine drenat si de soare din plin. Odata plantate, trebuie udate pentru a pastra umede radacinile. Poti adauga un element acid ca muschiul de turba Sphagnum in sol, pentru a avea succes cu afinele.

Zmeura

Zmeura este o planta viguroasa, asa ca se recomanda plantarea in recipiente de cel putin 30 cm latime. La fel ca si afinele, semintele de zmeura se planteaz intr-un sol bine drenat si intr-un loc insorit. Pentru a le da un bun start, ofera-le si ceva compost. Zmeura creste la inaltimea de 4 - 6 m, tulpina ei incepand sa se arcuiasca pe masura ce fructele se coc. Daca o plantezi intr-un ghiveci, vei avea nevoie de un spalier pentru sustinere.

Citricele

Soiurile de citrice sunt mult mai variate si nu se limiteaza doar la lamai, ele incluzand portocalii, Kumquatsul si grapfruitul. Cultivarea citricelor intr-un climat cu iarna calda este usoara daca se face corect. Un detaliu important in cazul acestor fructe este urmarirea nivelului de sare din sol. Daca nivelul este prea mic, cresterea lor va fi lenta, iar frunzele vor fi arse pe margine. Pentru a mentine cantitatea de sare corespunzatoare, drenarea corecta a solului este cruciala. Cand prognoza meteo anunta scaderea temperaturilor, este necesar un strat suplimentar de mulci.

Perele pitice

Multe din fructele traditionale (pere, prune, piersici, cirese, smochine, nectarine) functioneaza bine in varianta pitica. Pomii fructiferi pitici sunt ideali pentru ghivece, ei fiind foarte decorativi. Un copac pitic este delicat, asa ca trebuie asezat intr-un loc ferit de vant. Daca nu este autopolenizant, va trebui sa il insotesti cu o alta planta, astfel incat fructele sa poata poleniza - in caz contrar, vor creste doar frunze verzi.

Capsunile

Plantate in gradina, capsunile au nevoie de spatiu pentru a se raspandi. Pe o terasa, insa, poti merge pe verticala. Exista doua tipuri de capsuni - cele care rodesc in iunie si cele care rodesc pe tot parcursul verii. Cand cultivi capsuni, asigura-te ca radacinile sunt complet acoperite in sol, dar si ca mugurele este deasupra pentru a primi aer curat. Acoperirea lui poate duce la putrezirea radacinii, ceea ce nu vrem sa se intample. Se pot alege soriuri rezistente la boli, dar chiar si asa, fructele delicoase pot fi afectate uneori de bacterii sau ciuperci. Pentru ca vrei sa consumi produsele, nu poti utiliza substante chimice, asa ca va trebui sa acorzi o atentie maxima fructelor cultivate in spatii mici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului