Fructe

# crestere dovleac # dovleac gradina #toamna #dovleac

Cum sa cresti dovleacul in gradina, in aceasta toamna

Stii ca este toamna in toata regula, atunci cand peste tot se vad gramezi imense de dovleci de forme, marimi si culori cat mai diferite. Printre aromele acestui anotimp, cea de dovleac este nelipsita si in acelasi timp este foarte apreciata. Poti incepe sa cultivi chiar tu dovleci in gradina, iata pas cu pas ce trebuie sa faci pentru ca in final sa te bucuri de o recolta bogata.

 

Alege semintele de dovleac

Exista multe soiuri de dovleac, de marimi, culori, gusturi si texturi diferite, de aceea este important sa stii de la inceput ce iti doresti si care iti plac, si sa alegi semintele pentru a le planta.

Planteaza semintele intr-un loc insorit

Planteaza semintele direct in pamant, dupa ce pericolul de inghet a disparut. Nu toti dovlecii se coc in aceeasi perioada. De exemplu, daca vrei ca dovlecii sa fie copti cu doar o saptamana inainte de Halloween atunci ar trebui sa alegi soiul care se planteaza la jumatatea lunii iulie.

Alege un loc insorit din gradina si seamana semintele in functie de recomandarile de pe pachet. Exista soiuri de dovleci care cresc in inaltime si se intind destul de mult in sus, iar alte soiuri vor creste sub forma de tufa.

Udarea si ingrijirea plantei

Cele mai multe legume au nevoie de apa o data pe saptamana, la fel si dovleacul. Frunzele de dovleac pot parea ofilite din cauza soarelui de dupa-amiaza, chiar daca pamantul este umed. Mulcirea paturilor ajuta la o mai buna hidratare, pentru o perioada mai lunga de timp, a dovleacului si impiedica aparitia buruienilor.

In general, nu este nevoie sa tai vrejurile dovleacului. Frunzele mari ajuta planta sa produca mai multi carbohidrati, ceea ce inseamna o productie mai mare de dovleci. Unii gradinari prefera sa pastreze doar unul sau doi dovleci pe o planta pentru a creste mai mari.

Fertilizeaza solul atat cat este necesar

Dovlecii au nevoie de hrana din belsug. Foloseste un fertilizator de gradina universal pentru a le asigura hrana necesara. Este de asemenea recomandat sa faci o testare a solului o data la doi ani. Rezultatele iti vor spune ce tip de sol exista in gradina ta, inclsuiv care sunt nivelele de nutrienti si pH, si in felul acesta vei sti care sunt cele mai bune masuri pe care trebuie sa le iei.

Recoltarea dovlecilor

Dupa cateva luni de crestere, dovlecii ajung la maturitate atunci cand coaja lor devine tare si culoarea acesteia este cea pe care ar trebui sa o aiba. Recolteaza dovelcii inainte sa vina inghetul, in toamna, pentru a nu compromite intreaga recolta.

Alte sfaturi despre cresterea dovlecilor:

  • Poti creste dovleci chiar si in ghiveci, insa ai grija sa fie unul destul de mare.
  • Asaza un strat de paie sub dovleci atunci cand acestia sunt in crestere pentru a-i proteja de arsita in zilele de vara.
  • Planta de dovleac face atat flori masculine cat si feminine. Cele masculine infloresc primele si cad. Cele feminine trebuie sa fie polenizate, pentru a produce dovleacul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului