Fructe

#pepene #cules #fructe

Cum sa culegi pepeni

Desi actul in sine de a culege pepenii nu este dificil, determinarea momentului in care acestia sunt copti poate deveni o problema. Un pepene cules prea devreme nu va fi la fel de dulce si va avea o textura asemanatoare cu cea a unui burete. Pe de alta parte, un pepene cules foarte tarziu va fi sec, cu miezul din ce in ce mai uscat.

Se spune ca un pepene copt va suna a gol cand bati cu degetul in el. Aceasta insa nu este o metoda foarte sigura. Va trebui sa tii cont de mai multi factori atunci cand culegi pepenii. Iata cateva reguli simple pe care nu trebuie sa le ratezi:

 

1 Noteaza in calendar data la care ai plantat pepenii. Majoritatea soiurilor de pepeni se coc la 80 de zile dupa plantare. Atunci cand ii plantezi este de preferat sa te uiti pe eticheta semintelor pentru a verifica soiul de pepene si cat timp dureaza pana acesta se va coace. Exista si soiuri care pot si culese dupa 60 de zile, asadar acorda o atentie deosebita acestui detaliu.
 

2 Verifica coditele pepenilor. Culoare coditei pepenelui este un alt element la care trebuie sa fii atent atunci cand il culegi. Cand fructul nu a ajuns inca la maturitate, codita acestuia este verde. Odata ce pepenele este copt si pregatit pentru a fi cules, locul in care codita fructului este prinsa de tulpina plantei, incepe sa se usuce.
 

3 Uita-te la aspectul cojii. Spre deosebire de alte fructe precum mere, pere etc, a caror coaja devine lucioasa cand sunt coapte, coaja pepenelui isi mai pierde din luciu si totodata, se mai inchide putin la culoare. In cazul in care pepenii tai nu s-au inchis la culoare este foarte posibil sa nu fie copti.
 

4 Intoarce pepenele. In locul in care pepenele a stat culcat pe pamant, pe coaja acestuia poate fi vazuta o pata de culoare galbena. Aceasta pata indica faptul ca pepenele este copt. Multe persoane evita sa cumpere pepeni de la magazin care prezinta aceasta pata, deoarece o considera inestetica si opteaza pentru un pepene care nu are pete. Insa, rare sunt cazurile in care un pepene copt nu prezinta o pata galbena pe coaja.
 

5 Verifica coaja cu unghia. Cand pepenele este copt va fi foarte dificil sa penetrezi cu unghia stratul exterior de coaja. In schimb, daca unghia intra usor in coaja pepenelui, inseamna ca acesta nu este copt. Verifica-l din nou peste cateva zile.
 

6 Culege pepenele. Cand pepenele este pregatit pentru a fi cules ia cu tine o foarfeca pentru taiat vita de vie. Taie codita pepenelui in asa fel incat sa afectezi cat mai putin planta. Este bine ca aceasta sa fie taiata de la jumatate, insa ai grija ca partea care ramane atasata de pepene sa nu fie mai mica de 1.5-2 cm. In caz contrar pepenele va trebui consumat imediat, deoarece nu va putea fi pastrat pentru mult timp.

In cazul in care ai plantat mai multi pepeni este indicat sa culegi toti pepenii copti la timpul potrivit. In caz contrar anumiti daunatori si chiar pasari pot afecta cultura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului