Sezonul de recoltare a piersicilor se apropie cu pasi repezi. Pentru a beneficia de fructe gustoase si foarte bine coapte, trebuie sa stii cum determini momentul potrivit pentru culegerea acestora si cum este bine sa le culegi.
1 Asigura-te ca piersicile sunt coapte
Inainte de a culege piersicile, asigura-te ca acestea sunt coapte. Pentru a face acest lucru trebuie sa fii atent la cateva detalii esentiale precum:
-
Codita
Unul dintre principalii indicatori ai faptului ca piersicile sunt pregatite pentru a fi culese este codita acestora. Codita piersicilor coapte se va desprinde cu usurinta de creanga. Daca aceasta nu se despinde cu usurinta, mai asteapta 2-3 zile petru a le culege.
-
Textura
Cand apesi usor cu degetele pe coaja unei piersici, aceasta trebuie sa fie moale si suculenta.
-
Culoarea
Piersicile verzi nu sunt coapte. Majoritatea speciilor de piersici se coloreaza in rosu-portocaliu atunci cand sunt coapte.
-
Mirosul
Piersicile coapte trebuie sa aiba o aroma fina si placuta, parfumul acestora fiind inconfundabil. Atunci cand nu sunt coapte, parfumul acestora este aproape insesizabil .
2 Cum culegi piersicile
Pentru a culege piersicile ai nevoie de cateva recipiente in care sa pui fructele si de o scara. Spre deosebire de alte fructe care pot fi culese scuturand copacul, precum nucile, piersicile trebuie sa fie culese cu grija, deoarece sunt foarte sensibile.
Apuca piersicile cu ajutorul degetelor, avand grija sa nu le strangi foarte tare. Trage usor de acestea pentru a le desprinde de copac. Daca piersica nu poate fi culeasa, mai las-o cateva zile pana cand se coace, sau in cazul in care esti sigur ca este coapta, incearca sa tai codita acesteia cu foarfeca speciala pentru taiat via.
Nu da drumul piersicilor de la inaltime, ci aseaza-le frumos in recipientele in care doresti sa le depozitezi. Pune cel mult doua straturi de piersici in fiecare recipient.
In cazul unui copac inalt, vei avea nevoie de o scara pentru a putea culege toate piersicile. Alege una rezistenta si cere ajutorul familiei sau al prietenilor, deoarece este foarte dificil si poate fi periculos sa faci singur aceasta munca. Deoarece scara nu este foarte bine susutinuta de copac si poate aluneca de pe trunchiul acestuia. De acceea este foarte important ca cineva sa o tina.
Pe intreg procesul de culegere al piersicilor trebuie sa ai mare grija ca acestea sa nu sufere lovituri, deoarece sunt foarte sensibile. Odata ce o piersica a suferit o lovitura, aceasta poate mucegai in cel mult doua zile, daca nu este consumata la timp.
Sorteaza cu atentie fructele. Pune fructele frumoase care nu au suferit in recipiente separate, pentru a fi consumate mai tarziu. Fructele care au suferit lovituri pune-le intr-un alt recipient si pentru a le consuma mai devreme. De asemenea, indepartand partea in care acestea au suferit lovituri, le poti folosi cu succes alaturi de alte piersici pentru prepararaea gemurilor sau compoturilor.
Pastreaza piersicile la o temperatura de 17-18°C, intr-o incapare cu umiditate medie. Piersicile pot fi pastrate timp de 2-4 saptamani.