Fructe

#castan #pom #pom fructifer

Castan

Castanul este un gen de pom care este format din aproximativ 10 specii diferite. Castanul este un copac foios, face parte din familia Fegaceae si este nativ din regiunile temeprate din Emisfera Nordica.

 

Descriere

 

Castanul este un pom inalt care atinge inaltimi intre 20-35m.

La maturitate trunchiul este gros de minim 2 metri in diametru. In cazuri rare arborii batrani pot ajunge pana la dimensiuni de 6 metri in diametru si de regula sunt scorburosi.

Frunzele sunt lungi si zimtate pe margini. Acestea pot atinge dimensiuni de 15-25 cm lungime si 5-10 cm latime.
Castanii infloresc de regula la sfarsitul primaverii - inceputul verii. Castanii comestibili infloresc ultimii, in general in luna iunie.

Fructele sunt rotunde si sunt protejate de o coaja verde acoperita de tepi tari si ascutiti. Cand sunt coapte, castanele cad din copac iar invelisiul protector de desprinde cu usurinta. Castanele se coc toamna taziu. Fructul din mijloc, care este defapt un sambure, este invelit intr-o coaja tare, maronie. Miezul este alb-galbui si fainos.

Sursa foto: www.promajor.com

Specii

 

Exista mai multe specii de castani dintre care cele mai cunoscute sunt :

In Europa– specia numita si castane dulci (Castanea sativa), este singura specie Europeana de castan .

In Asia – Castanul Japonez (Castanea crenata) si Castanul Chinezesc ( Castanea mollissima) sunt cele mai cunoscute. Pe langa acestea mai exista si alte specii precum Castanea davidii, Castanea henryi sau Castanea seguinii.

In America Castanea dentata (castanul American), Castanea pumila (cunoscut si sub denumirea de castan pitic), Castanea alnifloria, Castanea ashei, Castanea floridana si Casanea paupispina.

 

Cultivare

 

Castanii sunt pomi rezistenti si pot fi intalniti la altitudini cuprinse intre 100 si 1000 metri. Daca sunt plantati prin seminte , castanii nu produc fructe pana la varsta de 13-14 ani. In cazul in care sunt altoiti poate dura chiar pana la 15 ani ca acestia sa rodeasca.

Semintele germineaza primavara devreme.

Castanii cresc foarte bine intr-un sol drenat si in acelasi timp fertil. Solurile acaline nu sunt recomandate pentru cresterea castanilor. De asemenea, pentru o dezvoltare optima, castanii trebuie sa fie plantati intr-un loc insorit. Acestia au nevoie in permanenta de lumina directa a soarelui pentru o dezvoltare optima si pentru a rodi corespunzator.

Este indicat ca un castan sa beneficieze de udari regulate. In cazul in care nu este un an ploios, udarile trebuie facute cel putin odata pe saptamana. Acestia au nevoie in permanenta de un sol umed.

 

Utilizare

 

  • Castanele

Castanele comestibile sunt utilizate pentru prepararea piureului de castane, care este considerat o delicatesa in multe regiuni ale lumii.

De asemenea, in multe tari din Europa precum: Corsica, Franta, Iatalia dar si Romania, castanele sunt coapte sau prajite si mancate ca atare. Acestea sunt apreciate pentru gustul lor dulceag.

Castanele care sunt utilizate pentru a fi coapte sunt culese inainte de a se coace in mod natural, pentru a fi mai usor de curatat. Castanele care apuca sa se coaca in mod natural vor fi mai greu de curatat dupa preparare.

Castanele mai sunt folosite si in industria dulciurilor datorita aromei unice si a gustului dulceag.

In Corsica exista o mancare asemanatoare mamaligii, care este preparata din faina de castane. Faina din castane se obtine prin granularea castanelor si apoi coacerea lor in cuptor.

  • Lemnul

Lemnul de castan este adesea folosit pentru fabricarea mobilei, datorita durabilitatii sale.

De asemenea, lemnul mai este folosit pentru fabricare grinzilor pentru acoperis, a gardurilor sau a butoaielor.

Sursa foto : www.wildlifeuk.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului