Descriere
Castanul este un pom inalt care atinge inaltimi intre 20-35m.
La maturitate trunchiul este gros de minim 2 metri in diametru. In cazuri rare arborii batrani pot ajunge pana la dimensiuni de 6 metri in diametru si de regula sunt scorburosi.
Frunzele sunt lungi si zimtate pe margini. Acestea pot atinge dimensiuni de 15-25 cm lungime si 5-10 cm latime.
Castanii infloresc de regula la sfarsitul primaverii - inceputul verii. Castanii comestibili infloresc ultimii, in general in luna iunie.
Fructele sunt rotunde si sunt protejate de o coaja verde acoperita de tepi tari si ascutiti. Cand sunt coapte, castanele cad din copac iar invelisiul protector de desprinde cu usurinta. Castanele se coc toamna taziu. Fructul din mijloc, care este defapt un sambure, este invelit intr-o coaja tare, maronie. Miezul este alb-galbui si fainos.
Specii
Exista mai multe specii de castani dintre care cele mai cunoscute sunt :
In Europa– specia numita si castane dulci (Castanea sativa), este singura specie Europeana de castan .
In Asia – Castanul Japonez (Castanea crenata) si Castanul Chinezesc ( Castanea mollissima) sunt cele mai cunoscute. Pe langa acestea mai exista si alte specii precum Castanea davidii, Castanea henryi sau Castanea seguinii.
In America –Castanea dentata (castanul American), Castanea pumila (cunoscut si sub denumirea de castan pitic), Castanea alnifloria, Castanea ashei, Castanea floridana si Casanea paupispina.
Cultivare
Castanii sunt pomi rezistenti si pot fi intalniti la altitudini cuprinse intre 100 si 1000 metri. Daca sunt plantati prin seminte , castanii nu produc fructe pana la varsta de 13-14 ani. In cazul in care sunt altoiti poate dura chiar pana la 15 ani ca acestia sa rodeasca.
Semintele germineaza primavara devreme.
Castanii cresc foarte bine intr-un sol drenat si in acelasi timp fertil. Solurile acaline nu sunt recomandate pentru cresterea castanilor. De asemenea, pentru o dezvoltare optima, castanii trebuie sa fie plantati intr-un loc insorit. Acestia au nevoie in permanenta de lumina directa a soarelui pentru o dezvoltare optima si pentru a rodi corespunzator.
Este indicat ca un castan sa beneficieze de udari regulate. In cazul in care nu este un an ploios, udarile trebuie facute cel putin odata pe saptamana. Acestia au nevoie in permanenta de un sol umed.
Utilizare
-
Castanele
Castanele comestibile sunt utilizate pentru prepararea piureului de castane, care este considerat o delicatesa in multe regiuni ale lumii.
De asemenea, in multe tari din Europa precum: Corsica, Franta, Iatalia dar si Romania, castanele sunt coapte sau prajite si mancate ca atare. Acestea sunt apreciate pentru gustul lor dulceag.
Castanele care sunt utilizate pentru a fi coapte sunt culese inainte de a se coace in mod natural, pentru a fi mai usor de curatat. Castanele care apuca sa se coaca in mod natural vor fi mai greu de curatat dupa preparare.
Castanele mai sunt folosite si in industria dulciurilor datorita aromei unice si a gustului dulceag.
In Corsica exista o mancare asemanatoare mamaligii, care este preparata din faina de castane. Faina din castane se obtine prin granularea castanelor si apoi coacerea lor in cuptor.
-
Lemnul
Lemnul de castan este adesea folosit pentru fabricarea mobilei, datorita durabilitatii sale.
De asemenea, lemnul mai este folosit pentru fabricare grinzilor pentru acoperis, a gardurilor sau a butoaielor.
Sursa foto : www.wildlifeuk.net