Din piersicile coapte poti face in timpul verii compot pe care sa-l mananci fie la micul dejun, fie ca desert. Alege fructele care sa nu fie foarte moi, insa destul de coapte si adauga-i, daca simti nevoia, si cateva frunze de menta.
Ingrediente pentru compotul de piersici
1 cana zahar
0,5 cani apa
coaja de la o lamaie
4 cani cu piersici curatate de coaja si samburi
Optional, cateva frunze de menta.
Cum se prepara compotul de piersici
Curata piersicile de coaja si samburi.
Pune intr-o cratita la fiert la foc iute zaharul, apa si coaja de lamaie. Acopera cratita si lasa-o sa fiarba pentru 5 minute. Vei obtine un sirop dulce in care vei introduce fructele, lasandu-le sa fiarba pentru inca 5-10 minute. Dupa ce s-au inmuiat, ia fructele din sirop si da-le deoparte. Scoate coaja de lamaie din sirop.
Pune din nou siropul la foc potrivit pentru inca 5 minute, apoi lasa-l sa se raceasca putin. Toarna-l deasupra fructelor, pe care le-ai asezat in borcanele curate. Pune capace peste borcane si sigileaza-le bine.
Pregateste o cratita cu un prosop pe fund si aseaza borcanele. Adauga apa astfel incat sa fie pana la jumatatea borcanelor si pune cratita la fiert, la foc mic. Dupa 20-30 de minute de fiert, scoate borcanele si inveleste-le intr-o patura. Dupa ce s-au racit da-le la camara sau intr-un spatiu racoros si ferit de lumina.
Cum se serveste compotul de piersici
Inainte de a-l servi, pune-l la frigider. Se consuma rece.
Il poti alatura unui mic dejun cu clatite sau tarte.