Dragoste

#greseli relatie #relatie #relatie de cuplu

5 greseli in relatia de cuplu si cum sa le indrepti

In mod eronat credem ca iubirea este suficienta pentru a avea o relatie de cuplu fericita.

Relatiile fericite insa nu se intampla accidental. Este nevoie de doi oameni sanatosi emotional, iubitori, cu incredere de sine, care sa se angajeze sa fie cei mai buni parteneri. Ei pot avea avea 30, sau poate 75 de ani. Nu conteaza de cat timp sunt impreuna. Uneori de 3, alteori de 30 de ani. Oricati ani ar avea, atunci cand vezi un cuplu fericit, pur si simplu o stii! Cum reusesc aceste cupluri sa isi pastreze dragostea, trecand prin vremuri bune dar si prin provocari si incercari?

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “Din fericire, raspunsul nu este ca prin noroc sau sansa, ci prin angajament si implicare in cresterea si mentinerea unei relatii sanatoase, armonioase. Cum poti face asta? Evitand cele mai comune greseli care pot aparea in relatia de cuplu. Zeci de studii efectuate la nivel mondial au concluzionat ca persoanele aflate in relatii stabile si iubitoare au o viata mai lunga si mai sanatoasa.”

Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac in relatiile de cuplu:

1. Lupta pentru putere

Dorinta de a avea mereu dreptate si de a castiga toate disputele este una dintre cele mai frecvente situatii care duc la destramarea relatiilor de cuplu. Ne concentram sa ne impunem punctul de vedere si sa aratam celeilalte persoane cat de mult greseste. Lupta pentru a castiga orice cearta conduce rapid spre resentimente si toxicitate intr-o relatie. Castigarea fiecarui teren de lupta nu este productiva pentru o relatie sanatoasa si poate fi un dezastru in marea schema a vietii tale amoroase.

Ce sa faci in schimb: Scopul este sa te straduiesti sa intelegi si perspectiva persoanei iubite, nu sa "castigi" fiecare argument. In loc sa cauti un nou argument si sa escaladezi conflictul, mai bine iti pui intrebari pentru a intelege mai bine punctul de vedere al partenerului. Nu te gandi la dezacordul care exista in acel moment intre voi, gandeste-te cum puteti sa ramaneti uniti impotriva problemei.

Sfat bonus: indiferent de ce ai de spus, se poate spune cu amabilitate si respect.

2. Te plangi de relatia ta altor persoane

Atrag aici atentia in mod deosebit femeilor, care considera ca discutiile interminabile cu prietenele si colegele de serviciu despre cat de nemultumite sunt de partenerul lor, o normalitate "intre fete" .

Pentru multe femei, subiectul principal de discutie  cu prietenele mele este analizarea relatiei pe toate partile. Dar iata problema cu impartasirea tuturor detaliilor din relatia ta de cuplu: nu numai ca scade increderea intre parteneri, dar pur si simplu nu este productiva si te tine concentrata pe negativ.

Ce sa faci in schimb: comunica cu partenerul tau cand ceva nu este in regula si rezolva inainte sa incepi sa te plangi prietenilor. Remediati problema de la radacina si construiti o relatie mai buna in loc sa va concentrati asupra dramei. In afara de voi doi, nimeni nu trebuie sa cunoasca toate problemele din relatia voastra de cuplu.

3. Te astepti ca partenerul tau sa fie totul pentru tine

Mai mult ca oricand, pare ca ne cautam partenerul pentru a bifa fiecare casuta dintr-o lista lunga de nevoi. Ne asteptam ca un partener sa fie "cel mai bun prieten", colegul de apartament perfect, psihologul nostru, parintele nostru, si in acelasi timp  iubitul care se straduieste zi de zi sa pastreze pasiunea si scanteia in relatia de cuplu.

Un moment de realism: daca o persoana ar fi tot ceea ce ne trebuie noua si ar bifa cu succes toate aceste roluri, nu ar mai avea timp sau energie pentru a-si trai propria viata.

Ce sa faci in schimb: Ai nevoie de pasiuni si de prieteni cu care sa poti face activitati semnificative pentru tine. Ai nevoie de relatii importante in viata ta si in afara cuplului. Dincolo de partenerul tau, ai nevoie de cel putin alte trei persoane de siguranta in viata ta, fie ca sunt prieteni, membri ai familie sau un terapeut.

4. In asteptarea perfectiunii

De cele mai multe ori, vedem "dragostea" ca fiind un substantiv. Ne indragostim si apoi speram sa fim fericiti pentru totdeauna ca si cum dragostea este ceva care ni se intampla doar noua. In realitate, dragostea este un verb.

Este ceva ce practici, nu ceva ce obtii in timp ce bifezi lista de dorinte si nevoi. Cu cat il practici mai putin, cu atat il vei simti sau vei observa mai putin. Sa te astepti ca totul sa fie perfect si apoi sa fii dezamagit cand nu este, nu inseamna sa traiesti iubirea. Cu cat te astepti mai mult la perfectiune (in special din partea partenerului) , cu atat te vei simti mai frustrat.

Ce sa faci in schimb: asteapta progresul in loc de perfectiune. Lucreaza in primul rand pentru a comunica mai bine si pentru a te apropia de partenerul tau. Fii mai atent la greselile tale si la indreptarea lor, decat la cele ale partenerului tau. Analizeaza-te constant in relatia cu partenerul tau si schimba in permanenta ceea ce nu este util.

5. Urmarirea pe social media

Oricat de tentant este, trebuie sa te opresti din a-i urmari fiecare miscare pe social media. Si pe ale prietenilor si urmaritorilor sai, desigur!

In primul rand, este inevitabil sa tragi concluzii si sa-ti formezi idei pe baza prezentei online. In felul acesta curiozitatea scade si ajungi sa nu te mai intereseze sa afli cu adevarat anumite aspecte ale vietii sale. De asemenea, poti deveni cu usurinta nesigur si gelos, doar pentru ca interactioneaza cu anumite persoane despre care tu habar nu ai.

Ce sa faci in schimb: Rezista tentatiei de a derula toate retelele de socializare si de a afla detalii despre toti cei pe care inca nu-i cunosti, dar par prezenti in viata partenerului. Aminteste-ti ca viata reala are de putine ori legatura cu varianta online, si ca un simplu like nu inseamna o poveste intre doi oameni. Nu-ti incarca mintea cu detalii inutile si nu crea tensiune acolo unde nu ar trebui sa existe.

“Atata timp cat nu o mai repeti, o greseala poate fi o experienta imensa de invatare si o oportunitate de crestere in relatia de cuplu. Relatiile de cuplu necesita multa munca si daruire si ar fi greu de gasit una care sa nu includa argumente in contradictoriu si neintelegeri. Cu toate acestea, daca intelegi cateva lucruri esentiale despre relatiile de cuplu, cu rabdare si daruire poti aduce schimbari extraordinare in viata ta. Fie ca ai deja pe cineva, fie ca te pregatesti sa alegi mai bine de data aceasta”, concluzioneaza Angela Nutu

 

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii